@article { author = {Doulati Baneh, Hamed and Rasoli, Valiollah}, title = {Preliminary evaluation of quantitative and qualitative traits of fruits from Russian grapevine cultivars in Urmia region}, journal = {Research in Pomology}, volume = {4}, number = {1}, pages = {24-36}, year = {2019}, publisher = {Urmia University}, issn = {2538-4376}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Comparison of commercial grape cultivars with native cultivars and study of their adaptation is a traditional way for replacement of conventional orchards and establishment of new vineyards. To evalute the adoptation of 69 grapevine cultivars imported from Russia this research was conducted as a rectangular lattice design of 8*9 in Kahriz research station, Urmia. After planting the vines were trained according Cordon bilatral system. In the fourth-year different parameters including flowering time, fruit ripening time, fruit and leaf morphology, fruit TSS, TA, PH and TSS/TA and some other characteristics were evaluated.More than half of the genotypes had spherical berries and the remaining had oval shapes. The six different colors including light green, green, red, yellow, light yellow and black colors were observed in berries of different varieties.Only Morus genotype had seedless berry. Morus and Zanbil with TSS of 21.93 and 22.18 had the highest TSS, and Yolski biser, X45, Dedeski rumphi and number 47 with 2.05, 1.44, 1.44 and 1.5 gr in 100 ml of juice (acid tartaric) had the highest total acidity, respectively. Comparison of means for ripening time showed that Supran bulgar and Vormunk genotypes with 189 and 192 days of fruit growth duration late ripening genotypes and Rumphi izadnegare with 142 day was the most early ripening genotype. Skif, Yloaski and Druzhba cultivars, with 8.7, 9.12 and 7.5 Kg per tree were the most bearing cultivars respectively. In addition to the Red Bidane cultivar, which had good performance among the endomic genotypes, the two other control (endomic) cultivars had a lower performance than Russian cultivars.}, keywords = {Grapevine,Germplasm,Russian grapevine,Preliminary evaluation}, title_fa = {بررسی مقدماتی صفات کمی و کیفی میوه ارقام انگور روسی در شرایط اقلیمی ارومیه}, abstract_fa = {مقایسه ارقام تجاری خارجی با داخلی و ارزیابی سازگاری آنها، روشی مرسوم در توسعه باغات جدید و جایگزینی ارقام محلی انگور می­باشد. به منظور بررسی سازگاری 69 رقم انگور وارداتی از روسیه، این طرح تحقیقاتی در ایستگاه تحقیقات باغبانی کهریز ارومیه به صورت آزمایشی در قالب طرح لاتیس مستطیل 9×8 در سه تکرار به اجرا در آمد. پس از کشت نهال­ها در زمین اصلی و تربیت آنها به صورت سیستم ایستاده کوردون دو طرفه، از سال چهارم یادداشت برداری صفات آغاز شد و صفاتی چون زمان شروع گلدهی، زمان رسیدن میوه، مورفولوژی میوه و برگ، TSS، TA، pH و سایر صفات مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیش از نیمی از این ارقام دارای شکل حبه گرد بوده و بقیه بیضی بودند. از نظر رنگ حبه، شش رنگ متفاوت در میان ارقام مورد بررسی مشاهده شد. در میان ارقام مورد بررسی، فقط رقم موروس بی‌دانه بود و بقیه ارقام دانه دار بودند. ارقام موروس و زنبیل به ترتیب با 93/21 و 18/22 درجه بریکس، بالاترین مقدار TSS، ارقام یولسکی بیسر، X45، ددسکی­رامفی و شماره 47 به ترتیب با 05/2، 44/1، 44/1 و 5/1 میلی­گرم اسید (اسید تارتاریک) در 100 میلی­لیتر آب­میوه، بالاترین مقدار TA را به خود اختصاص دادند. در مقایسه میانگین مدت زمان لازم جهت رسیدن میوه، ارقام سوپران بولگار و وورمونک به ترتیب با 189 و 192 روز، دیررس­ترین ارقام بوده و رقم رامفی­ایزدنگاره با 142 روز، زودرس‌ترین رقم بود. ارقام اسکیف، یالووسکی و دروژبا به ترتیب با متوسط عملکرد 7/8، 12/9 و 5/7 کیلو گرم بر بوته، پر محصول­­ترین ارقام بودند. به غیر از رقم بیدانه قرمز که از بین شاهدها از عملکرد مطلوبی برخوردار بود، دو رقم شاهد دیگر عملکرد کمتری از ارقام روسی پر بار داشتند.}, keywords_fa = {رزیابی مقدماتی,ارقام روسی,انگور,ژرم‌پلاسم}, url = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120768.html}, eprint = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120768_d2478d66f766b748f8d28b375887ecc7.pdf} }