@article { author = {Mirtalebi, Seyed Ali Agha and Jafari, Azam and Shirmardi, Mostafa and Lotfollahi, Mohammad Agha}, title = {Effect of mycorrhizal fungi and phosphorus fertilization on fruit characteristics of three almond cultivars under rainfed conditions}, journal = {Research in Pomology}, volume = {5}, number = {2}, pages = {51-62}, year = {2021}, publisher = {Urmia University}, issn = {2538-4376}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {The aim of this study was to investigate the effect of mycorrhiza and phosphorus fertilizer on fruit traits of three almond cultivars of ‘Shahrood 12’, ‘Tonu’ and ‘Supernova’ in a split-split plot experiment base on a randomized complete block design with 54 almond trees and three replications. This research was conducted in Eghlid city during 2016 growth season. Nutrient treatments were included three levels of diammonium phosphate (0, 250 and 500 g/tree) and two levels of mycorrhiza (0 and 500 g/tree). Maximum number of flowers was achieved by using mycorrhiza, in ‘Shahroud 12’ cultivars. The highest number of remained fruit (74), fruit width (1/6 cm) and length (3/7cm), weight of the 100 kernels (450g), leaf phosphorus (0/46%) and oil percent (47%) were observed in ‘Superunova’ by using 500 g diammonium phosphate and 500 g mycorrhiza. Mycorrhiza and phosphate fertilizer significantly enhanced vegetative growth traits such as leaf area, fruit length and width, fruit weight and kernel to skin ratio. The leaf phosphorus concentration and oil percentage of the kernel were increased significantly in response to both fertilization treatments. Based on the results of this research, ‘Superunova’ is considered as a superior cultivar and the most suitable fertilizer for a 10-year-old almond tree under rainfed condition was 500 g diammonium phosphate and 500 g mycorrhiza.}, keywords = {leaf area,Oil percentage,Phosphorus,Prunus amygdalus,Superunova}, title_fa = {اثر قارچ میکوریز و تغذیه فسفر بر خصوصیات میوه سه رقم بادام دیم}, abstract_fa = {این تحقیق با هدف بررسی تأثیر قارچ میکوریز و تغذیه فسفر بر مشخصه­های میوه سه رقم بادام دیم ( ارقام شاهرود 12، تونو و سوپرنووا) به‌صورت کرت‌های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار روی 54 درخت بادام شهرستان اقلید در سال زراعی 1395 انجام شد. تیمارهای تغذیه­ای شامل سه سطح کود دی آمونیم فسفات (صفر، 250 و 500 گرم برای هر درخت) و دو سطح میکوریز (صفر و 500 گرم برای هر درخت) بود. براساس نتایج این پژوهش، حداکثر تعداد گل با کاربرد میکوریز در رقم شاهرود 12 به­دست آمد. بیشترین میوه باقی­مانده (74)، عرض میوه (6/1 سانتی­متر)، طول میوه ( 7/3 سانتی­متر)، وزن 100 میوه (450 گرم)، میزان فسفر برگ (46/0 درصد) و روغن (47 درصد) در رقم سوپرنووا در تیمار 500 گرم دی آمونیم فسفات و 500 گرم میکوریز مشاهده گردید. قارچ میکوریز و کود فسفاته، صفات طول، عرض و وزن میوه را نسبت به شاهد افزایش به طور معنی داری افزایش داد. در هر دو تیمار کودی غلظت فسفر برگ و درصد روغن مغز نسبت به شاهد افزایش معنی­داری را نشان داد. بر اساس صفات مورد بررسی در پژوهش حاضر، رقم سوپرنووا نسبت به دو رقم دیگر برتری داشته و مصرف بالاترین سطح کود فسفر (500 گرم) برای یک درخت بادام دیم ده ساله موثر شناخته شد.}, keywords_fa = {درصد روغن,سطح برگ,رقم سوپرنووا,فسفر,Prunus amygdalus}, url = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120991.html}, eprint = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120991_ea0f90c40ec93b43b9ecf59ecabd07fc.pdf} }