@article { author = {Doulati Baneh, Hamed and Ghani Shayeste, Farokh and Noorjo, Amir and Saeidian, Rasul and Jafari, Hekmat and Taimori, Qorban Ali and Mohammad Alizadeh, Amir}, title = {Introduction of superior table grape cultivars for dryland farming}, journal = {Research in Pomology}, volume = {1}, number = {2}, pages = {37-55}, year = {2017}, publisher = {Urmia University}, issn = {2538-4376}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Due to geographical and suitable climate, Iran is one of the most important viticulture regions in the world. Drought is one of biotic stresses limiting the growth and production of plants leading to reduced physiological and biochemical traitss such as photosynthesis and vegetative growth. Vinifera grape cultivars are more tolerant to drought stress and there is a high diversity among genotypes and species. In order to study the adaptability of some Iranian grape cultivars in dryland farming, this research was conducted as a RCBD design in west Azerbaijan provinces (Sardasht region). Cuttings of Rasha, Mambraima, Yaghoti, Askari, Khalili, Kolahdary, Kajangoor, Fakhri, Shahani, Perllete and Flame seedless cultivars was planted in field and trained as head prune training system. After three growing years, some quantitative and qualitative traits such as yield, berry and bunch weight, TSS, cold winter tolerance, viability percent in vineyard and harvest time was recorded. Results showed that Perllete and Flame seedless cultivars had the higher yield in two studied years than other cultivars. Yaghoti, Khalili, Flame seedless and Perllete were the early ripening cultivars, respectively. Based on earliness in ripening, higher yield with better fruit quality for marketing, Khalili, Yaghoti, Perllete and Flame seedless cultivars were superior and may be introduced as adapted and more suitable new cultivars for Sardasht region. }, keywords = {Adaptability,Drought,Flame seedless,Rasha}, title_fa = {معرفی ارقام مطلوب انگور برای کشت دیم با هدف تازه‌خوری}, abstract_fa = {ایران به علت برخورداری از شرایط جغرافیایی و اقلیمی مناسب، یکی از مهم­ترین مناطق پرورش انگور در جهان است. تنش خشکی، رشد و تولید محصولات کشاورزی را به شدت محدود می­کند و اثرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مختلفی مانند کاهش فتوسنتز و کاهش رشد گیاه را سبب می­شوند. به منظور بررسی میزان تحمل و سازگاری چند رقم انگور تجاری داخلی و خارجی در شرایط دیم، این پژوهش به صورت طرح آماری بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار در شهرستان سردشت استان آذربایجان غربی به اجرا درآمد. نهال­های یکساله خوب رشد یافته از ارقام داخلی شامل خلیلی سفید، یاقوتی، شاهانی، کلاهداری، مام­برایمه، فخری، کج انگور، رشه، گیجه امجی و ارقام خارجی شامل بلاک سیدلس، فلیم­سیدلس، پرلت، فیستا، سوپریور تهیه و در زمین اصلی کشت شدند. نهال­ها از همان ابتدا به فرم پاچراغی تربیت شدند. در سه سال اول، برخی از صفات کمی و کیفی از قبیل عملکرد، وزن خوشه و حبه، TSS، مقاومت به سرما زمستانه، درصد زنده ماندن در تاکستان و زمان برداشت اندازه­گیری شدند. نتایج عملکرد ارقام انگور در طی دو سال نشان داد که ارقام پرلت و فلیم سیدلس از عملکرد بیشتری درمقایسه با سایر ارقام برخوردار بودند. یاقوتی، خلیلی، فلیم سیدلس و پرلت، بترتیب زودرس­ترین ارقام انگور بودند. بر اساس صفات زودرسی میوه، عملکرد بالا و کیفیت بالا برای بازاررسانی، ارقام انگورخلیلی سفید، یاقوتی، پرلت و فلیم سیدلس به عنوان ارقام جدید مناسب برای کشت در منطقه سردشت معرفی می­شوند.}, keywords_fa = {سازگاری,خشکی,رشه,فلیم سیدلس}, url = {https://rip.urmia.ac.ir/article_20282.html}, eprint = {https://rip.urmia.ac.ir/article_20282_afcdb9716bf2805c420f959b3ffb5ca9.pdf} }