%0 Journal Article %T بررسی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپ‌های بذری بادام با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی %J پژوهش های میوه کاری %I دانشگاه ارومیه %Z 2538-4376 %A رسولی, موسی %A جعفری‌طائمه, علی %A رحمتی‌جنید آباد, مصطفی %D 2019 %\ 04/21/2019 %V 4 %N 1 %P 106-120 %! بررسی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپ‌های بذری بادام با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی %K اصلاح بادام %K نشانگرهای مورفولوژیکی %K همبستگی صفات %K تجزیه کلاستر %R %X به ‌منظور گروه‌بندی و مقایسه 100 ژنوتیپ بذری بادام در منطقه ملایر، 65 صفت کمی و کیفی مختلف مربوط به صفات رویشی درخت و خشک میوه و مغز، براساس توصیفگر جهانی بادام اندازه‌گیری شد.بر اساس نتایج، برخی از صفات مثل عادت رشدی درخت، تزئینات روی پوسته هسته، دوام لایۀ بیرونی پوسته هسته، بازشدن پوسته­هسته، وجود لبه اضافی میوه خشک، زمان خزان برگ­ها در پاییز، درصد میوه­های دوقلو، میزان فسفر برگ و طعم مغز دارای ضریب تغییرات بالایی بودند. بین برخی از صفات اندازه‌گیری شده رویشی، خشک میوه و مغز همبستگی مثبت یا منفی معنی‌دار وجود داشت. همبستگی مثبت معنی‌ دار بین نسبت طول به عرض مغز و شکل میوه خشک (60/0=r) و ضخامت پوسته هسته و نرمی و سختی پوسته هسته (65/0=r) وجود داشت. تجزیه کلاستر در فاصله 15 اقلیدسی ژنوتیپ‌ها را به دو گروه اصلی تقسیم‌بندی کرد که از عوامل مهم تفکیک ژنوتیپ‌ها از یکدیگر در این فاصله صفاتی مثل ضخامت پوسته هسته، دوام لایۀ بیرونی پوسته هسته، نرمی و سختی پوسته هسته بودند. با کاهش فاصله از 15 به 5 اقلیدسی ژنوتیپ‌ها به شش گروه اصلی تقسیم شدند. از عوامل مهم تفکیک، صفاتی نظیر زمان رسیدن میوه، شکل میوه خشک، ضخامت پوسته هسته، نرمی و سختی پوسته هسته و درصد مغز‌های دوقلو بودند. تجزیه به عامل‌ها صفات مورد ارزیابی را به 11 عامل اصلی کاهش داد که در مجموع 17/61 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. صفات مربوط به خشک میوه و مغز بیشترین تأثیر را در تفکیک ارقام و ژنوتیپ­ ها داشتند. با توجه به نتایج، تنوع ژنتیکی بالایی در ژنوتیپ­ های بادام مورد مطالعه وجود داشت که می تواند در برنامه های به نژادی بادام مورد استفاده قرار گیرد. %U https://rip.urmia.ac.ir/article_120775_a18f72325412cfc43e64662d8aebd9fe.pdf