%0 Journal Article %T تأثیر ریزموجودات مفید روی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پایه UCB1 پسته تحت تنش شوری %J پژوهش های میوه کاری %I دانشگاه ارومیه %Z 2538-4376 %A فاضلی‌سلمانی, عبدالطیف %A داوری نژاد, غلامحسین %A عابدی, بهرام %D 2020 %\ 04/20/2020 %V 5 %N 1 %P 71-80 %! تأثیر ریزموجودات مفید روی پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پایه UCB1 پسته تحت تنش شوری %K شوری %K عناصر غذایی %K کلروفیل %K پرولین %K EM %R %X به منظور بررسی تأثیر ریزموجودات مفید (EM) بر ویژگی­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی و جذب برخی عناصر ­غذایی در پسته پایهUCB1 تحت تنش شوری، آزمایشی بصورت فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتورEM  (صفر و یک درصد) و شوری (7/0، 5، 10 و 6/13دسی­زیمنس بر متر) در سه تکرار بر روی نها­ل­های یکساله انجام شد. نهال­های پسته سه ماه بعد از اعمال شوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش غلظت شوری باعث کاهش محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل a، b و عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم برگ شد اما مقدار پرولین، قند محلول و عناصر سدیم و کلر در مقایسه با شاهد افزایش یافت. نتایج کاربردEM  نشان داد که غلظت یک درصد این کود موجب افزایش مقاومت پایه UCB1 به تنش شوری می­شود. همچنین اثرات متقابل شوری و EM بر مقدار محتوای نسبی آب برگ، پرولین، کلروفیل b، قند محلول و عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سدیم و کلر برگ معنی­دار گردید. بیشترین مقدار محتوای نسبی آب برگ (13/87 درصد)، کلروفیل a (83/5 میلی­گرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل b (93/2 میلی­گرم بر گرم وزن تر)، عناصر نیتروژن (21/3 درصد)، فسفر (25/0 درصد)، پتاسیم (69/2 درصد) و کمترین مقدار سدیم (90/7 میلی­گرم بر گرم وزن خشک) و کلر برگ (73/12 میلی­گرم بر گرم وزن خشک) در تیمار یک درصد EM و سطح شوری (7/0 دسی­زیمنس بر متر) مشاهده شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، کاربرد ریزموجودات مفید می­تواند سبب کاهش خسارات ناشی از تنش شوری گردد. %U https://rip.urmia.ac.ir/article_120948_e4dafb2731d187027b6a22806869fd55.pdf