ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر محلولپاشی برگی پوتریسین و پرولین بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پوست و گوشت میوه دو گونه مرکبات در پاسخ به تنش دمای پایین
گونه­های مختلف مرکبات، به دماهای پایین، حساس میباشند. امروزه از تنظیم کنندههای رشد به ­منظور کاهش اثرات منفی تنشها استفاده می­گردد. در این پژوهش، تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در پوست و گوشت میوه دو گونه مرکبات تیمار شده با غلظتهای مختلف پوتریسین و پرولین تحت دماهای کم بررسی شد. بدین منظور، شاخههای درختان مورد آزمایش، 24 ساعت قبل از قرارگیری در معرض دماهای کم با اسید آمینه پرولین با غلظتهای 0، 15 و 20 میلیمولار و پوتریسین با غلظت­های 0، 5 و 10 میلیمولار محلولپاشی و سپس شاخههای میوههای تیمار شده به مدت سه ساعت در معرض دماهای 1+، 1- و 3- درجه سانتی­گراد قرار گرفتند. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که در دو گونه مرکبات (نارنگی کارا و پرتقال والنسیا) کاهش دما درمیوههای بدون تیمار (شاهد)، سبب کاهش میزان قندهای احیاکننده و افزایش میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها و قندهای محلول پوست و گوشت میوههای نارنگی و پرتقال شد. تیمار میوه ها با غلظتهای مختلف پوتریسین و پرولین افزایش معنیداری در میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها و قندهای محلول نسبت به نمونه های شاهد نشان داد و بالاترین میزان این شاخص، در تیمار 20 میلیمولار پرولین و 10 میلیمولار پوترسین مشاهده گردید.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120662_af4a6909fc7bd5df889cef9a56ebbae2.pdf
2018-04-21
1
12
تنش دمای کم
فلاونوئید
قندهای احیا کننده
گونههای مرکبات
گونههای واکنشگر اکسیژن
سهیلا
محمدرضاخانی
smohammadrezakhani@yahoo.com
1
دانشجوی دکتری میوهکاری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
LEAD_AUTHOR
جعفر
حاجی لو
jhajilou@tabrizu.ac.ir
2
استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
AUTHOR
فرخنده
رضانژاد
3
استاد گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ویژگیهای مورفولوژیکی، عملکردی و میزان عناصر غذایی برگ 11 رقم زیتون کاشته شده در شرایط محیطی منطقه طارم
تنش­های محیطی از عوامل مهم محدودکننده گسترش کشت و کار و عملکرد زیتون در مناطق گرم و خشک می­باشند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی برخی ویژگی­های مورفولوژیکی و میزان عناصر غذایی برگ 11 رقم زیتون (زرد، روغنی، ولیوتیکی، آربکین، کاریدولیا، ابلونگا، آمیگدالولیا، کرونایکی، لچینو، کنسروالیا و کورفولیا) کاشته شده در شرایط خاک­های شور منطقه طارم که تحت آبیاری با آب نسبتاً شور بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مورد مطالعه از نظر تعداد گل­آذین در شاخه، تعداد گل در گل­آذین، تعداد میوه در شاخه، شاخص کلروفیل و میزان عناصر غذایی برگ تفاوت معنی­داری با هم داشتند. تعداد میوه نهایی در شاخه در ارقام مورد مطالعه بین 66/1 تا 66/8 متغیر بود. بیشترین تعداد میوه در ارقام آربکین (66/8) و کورفولیا (33/7) و کمترین مقدار در ارقام روغنی (66/1)، زرد (33/3) و کاریدولیا (33/3) مشاهده شد. در بین ارقام مورد مطالعه، کرونایکی و آمیگدالولیا حاوی میزان کمتری از سدیم و کلر در برگهای خود بودند که احتمالاً ناشی از وجود مکانیسم­های مقاومت این ارقام در شرایط شوری میباشد و میتواند مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120663_52975d650edfd5fb307f3f4841479325.pdf
2018-04-21
13
22
تنش شوری
زیتون
سدیم
کلر
میوه نهایی
حبیب
شیرزاد
h.shirzad@urmia.ac.ir
1
دانشجوی دکتری زیستشناسی علوم گیاهی، دانشکده زیستشناسی و قطب تبارزائی موجودات زنده ایران، پردیس علوم، دانشگاه تهران
LEAD_AUTHOR
وحید
نیکنام
2
استاد گروه علوم گیاهی، دانشکده زیستشناسی و قطب تبارزائی موجودات زنده ایران، پردیس علوم، دانشگاه تهران
AUTHOR
مهدی
طاهری
3
دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
AUTHOR
حسن
ابراهیمزاده
4
استاد گروه علوم گیاهی، دانشکده زیستشناسی و قطب تبارزائی موجودات زنده ایران، پردیس علوم، دانشگاه تهران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر اسید هیومیک بر فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی و متابولیتهای سازگار در توتفرنگی رقم سابرینا در شرایط تنش شوری
شوری از مخرب­ترین تنش­های غیر­زنده محیطی است که میزان تولید محصولات کشاورزی را در دنیا محدود نموده است. پژوهش­های کمی درباره کاربرد اسید هیومیک و تأثیر آن بر گیاهان در شرایط تنش شوری انجام گرفته است. به­منظور تعیین اثر اسید­هیومیک بر برخی ویژگی­های فیزیولوژیکی در توت­فرنگی رقم سابرینا در شرایط تنش شوری، آزمایش گلخانه­ای با سه فاکتور شامل دو روش کاربرد اسید هیومیک (محلول­پاشی برگی و کاربرد در محیط کشت)، سه غلظت اسید هیومیک (صفر، 300 و 600 میلی­گرم در لیتر) و سه سطح شوری ناشی از کلرید سدیم (صفر، 20 و 40 میلی­مولار) به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، میزان قندهای محلول و پروتئین کل در مقایسه با شاهد افزایش یافت. کاربرد اسید هیومیک در غلظت 600 میلی­گرم در لیتر در سطح شوری 40 میلی­مولار، میزان قندهای محلول را 8/3 برابر و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و گایاکول پراکسیداز را به­ترتیب به میزان 1/4 و 5/4 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. این پژوهش نشان داد که کاربرد اسید هیومیک (محلول­پاشی برگی و کاربرد در محیط کشت) می­تواند اثرات منفی شوری را در توت فرنگی رقم سابرینا تعدیل نماید.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120664_29beeb91e28cc12e5b31b59381f599af.pdf
2018-04-21
23
35
آنزیمهای آنتی اکسیدانی
پرولین
توت فرنگی
قندهای محلول
کشت هیدروپونیک
پیام
خدامرادی
1
دانشجوی سابق کارشناسیارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
AUTHOR
جعفر
امیری
j.amiri@urmia.ac.ir
2
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
LEAD_AUTHOR
بهنام
دولتی
3
استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر pH محیط کشت و غلظت ساکارز بر جوانهزنی درون شیشهای دانه گرده ارقام مختلف خرما (Phoenix dactylifera L.)
جوانه­زنی درون شیشه­ای برای تعیین قدرت جوانه­زنی دانه گرده به­کار می­رود. در این مطالعه طی دو آزمایش مجزا، اثر سطوح مختلف pH (7/4، 7/5، 7/6 و 7/7) و ساکارز (صفر، 6، 10 و 14 درصد) محیط کشت بر جوانه­زنی درون شیشهای دانه گرده در چهار رقم خرما (غنامی قرمز، سبزپرک، وردی و نر پاکوتاه) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که جوانهزنی دانهگرده ارقام مختلف خرما با افزایش pH محیط کشت از 7/4 تا 7/6 افزایش می­یابد، در صورتیکه با قلیایی شدن محیط کشت (pH برابر 7/7) میزان جوانه­زنی کاهش یافت. بیشترین و کمترین جوانه­زنی دانه گرده به ترتیب در ارقام غنامی قرمز (6/76%) و سبزپرک (3/57%) تحت شرایط pH بهینه (7/6) مشاهده شد. اثر غلظت ساکارز محیط کشت بر جوانهزنی دانه گرده معنیدار بود، به­طوریکه بیشترین درصد جوانهزنی دانه گرده در غلظت شش درصد مشاهده شد و در ساکارز 10 و 14 درصد، جوانه­زنی دانه گرده در ارقام مختلف کاهش یافت. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم نر پاکوتاه بیشترین درصد جوانه­زنی دانه گرده را در محیط ساکارز شش درصد نشان داد.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120665_6c4505e9e0348b7dd06776f4ad2dac8e.pdf
2018-04-21
36
42
جوانهزنی دانه گرده
خرما
کشت درون شیشهای
مریم
بروجردنیا
boroujerdnia@gmail.com
1
ژنتیک و بهنژادی،پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
LEAD_AUTHOR
سیدسمیح
مرعشی
2
استادیار پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر کاربرد پس از برداشت پوشش کیتوزان حاوی عصاره چای سبز بر ویژگیهای کیفی و ماندگاری میوه توتفرنگی رقم سلوا
توت­فرنگی از جمله میوه­های حساس به آسیب­های مکانیکی و فیزیولوژیکی بوده و دارای سرعت متابولیسم و تخریب سریع در طول مدت زمان نگهداری است. در پژوهش حاضر از کیتوزان 1 درصد حاوی غلظت­های مختلف عصاره چای سبز (10، 20 و 30 درصد) برای پوشش­دهی میوه­های توت­فرنگی­ رقم سلوا استفاده شد و میزان کاهش وزن، pH، اسیدیته، مواد جامد محلول، آنتوسیانین کل، شاخص مربوط به رنگ (L, a, b)، شمارش میکروبی (باکتری­های کل، کپک­ها و مخمرها) و ویژگی­های حسی طی زمان نگهداری به مدت 16 روز در دما °C4 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در طول مدت زمان نگهداری، میزان کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول، تعداد باکتری­های کل، کپک­ها و مخمرها افزایش و ویژگی­های اسیدیته قابل تیتراسیون، آنتوسیانین کل و سفتی بافت کاهش پیدا کرد. توت­فرنگی­های پوشش داده شده با کیتوزان حاوی عصاره چای سبز دارای درصد کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول کمتر و اسیدیته قابل تیتراسیون، آنتوسیانین کل بالاتر و بافت سفت­تری نسبت به توت­فرنگی بدون پوشش­دهی (تیمار شاهد) بودند. از سوی دیگر نتایج نشان داد که پوشش­دهی میوه­های توت­فرنگی رقم سلوا با کیتوزان حاوی عصاره چای سبز سبب بهبود شاخص­های رنگ میوه و کاهش رشد میکروبی در طول مدت زمان نگهداری شد. افزایش غلظت عصاره چای سبز منجر به اثرات سینرژیستی با کیتوزان شد، بطوری که تیمار پوشش کیتوزان 1 درصد حاوی عصاره چای سبز 30 درصد دارای بهترین تأثیر در بهبود ویژگی­های کیفی و افزایش زمان ماندگاری بود.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120666_cf036b6d03cf99b3e4e90b531951e145.pdf
2018-04-21
43
56
پوششدهی
توتفرنگی
عصاره چای سبز
کیتوزان
ماندگاری
ویژگیهای کیفی
کاظم
علیرضالو
kazem.alirezalu@tabrizu.ac.ir
1
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز
LEAD_AUTHOR
روح اله
توکلیان
2
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد شهرکرد
AUTHOR
پریناز
جعفرپور
3
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر پوشش نانو ذرات اکسیدروی برخصوصیات فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنزیمی و انبارمانی میوه گیلاس (Prunus avium) رقم تکدانه مشهد
میوه گیلاس (Prunus avium)رقم تکدانه مشهد، مستعد آلودگی به عوامل قارچی بوده و از عمر انباری کوتاهی برخوردار است. در پژوهش حاضر، کارآیی نانواکسیدروی به عنوان پوشش­ خوراکی جهت افزایش عمر انباری گیلاس مورد بررسی قرار گرفت. میوه­های گیلاس برداشت شده با نانواکسیدروی در غلظت­های 0، 03/0، 06/0 و 09/0 درصد (w/v) مورد تیمار قرارگرفته و به سردخانه­ای با دمای С ̊1 ± 2 و رطوبت نسبی 5 ±90 درصد انتقال یافتند. شاخص­هایی از قبیل pH، اسیدهای آلی، مواد جامد محلول، میزان پوسیدگی، میزان فنل کل، اسید آسکوربیک­ و میزان فعالیت آنزیم­ فنیل­آلانین­آمونیالیاز در دو مرحله به فاصله هر پانزده روز یک بار با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمار میوه گیلاس با نانواکسیدروی باعث کاهش فساد میوه­ها نسبت به میوه­های شاهد شد، به طوری که کمترین میزان فساد میوه­ها و بیشترین بازارپسندی در تیمار 09/0 درصد نانواکسیدروی در روز 15 پس از برداشت مشاهده شد. در روز سی­ام پس از برداشت، میزان فعالیت آنزیم فنیل­آلانین­آمونیالیاز در تیمار 09/0 درصد نانواکسیدروی به طور معنی­داری بالاتر از سایر تیمارها بود. میزان فنل کل در میوه­های تیمار شده نسبت به میوه­های شاهد افزایش یافت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پوشش­دهیمیوه گیلاس با نانواکسیدروی می­تواند به عنوان روشی سالم و بدون مضرات جانبی، مدت انبار­مانی میوه گیلاس را در سردخانه تا 30 روز افزایش دهد.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120667_3b93f452fedb2684e221e4c4a21d7c49.pdf
2018-04-21
57
66
عمر قفسهای
فنل
فنیلآلانینآمونیالیاز
گیلاس
نانواکسیدروی
پریسا
افرا
acer.p100@yahoo.com
1
دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
AUTHOR
لطفعلی
ناصری
l.naseri@urmia.ac.ir
2
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تنوع ژنتیکی زالزالکهای ایران (Crataegus spp.) بر اساس توالیهای ITS هستهای
زالزالک (Crataegus L.) متعلق به تیره گل سرخ (Rosaceae) میباشد و کشور ایران یکی از اصلیترین مراکز تنوع این میوه ارزشمند محسوب میشود. اندامهای مختلف زالزالک (برگ، گل و میوه) به دلیل برخورداری از انواع فلاونوئیدها و پروآنتوسیانینها اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. با هدف شناخت و بهرهبرداری از پتانسیل ژنوتیپ­های بومی در کارهای اصلاحی، تنوع ژنتیکی این گیاه در ایران (56 منطقه از 11 استان) بر اساس توالی­های ITS هسته­ای مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی مولکولی توالی­یابی ناحیه ITS بهخوبی توانست، ژنوتیپ­ها و گونههای مختلف سرده Crataegus spp. را از هم جدا نماید که از لحاظ اصلاحی بسیار ارزشمند میباشد. در ایران فقط گونههای مربوط به Sect. Crataegusموجود میباشد که از پنج سری (Ser. Pentagynae، Ser. Erianthae، Ser. Orientalis، Ser. Microphyllae، Ser. Crataegus) تشکیل شدهاند. در پژوهش حاضر بهجز Ser. Microphyllae بقیه مشاهده شدند. در شاخه اول از درخت فیلوژنی حاصل از آنالیز دادهها، سری Ser. Orientalis، در شاخه دوم Ser. PentagynaeوSer. Erianthaeو در شاخههای سوم و چهارم سری Ser. Crataegusقرار گرفتند. پژوهش حاضر گستردهترین تحقیق در زمینه تنوع ژنتیکی زالزالک در ایران بود و نتایج این پژوهش میتواند در اصلاح و بهنژادی زالزالک مورد استفاده علمی قرار گیرد.
https://rip.urmia.ac.ir/article_120682_dc3d269b8e3e83029363fdee80caf8e1.pdf
2018-04-21
67
75
توالیهای ITS
توالییابی
تیره گلسرخ
زالزالک
ابوالفضل
علیرضالو
a.alirezalu@gmail.com
1
دانشآموخته دکتری فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
AUTHOR
نیما
احمدی
ahmadin@modares.ac.ir
2
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
LEAD_AUTHOR
پیمان
صالحی
3
استاد گروه فیتوشیمی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی
AUTHOR
علی
سنبلی
4
دانشیار گروه بیولوژی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
چکیده
https://rip.urmia.ac.ir/article_120802_8c358fb33aa1e680f15c89107b67e491.pdf
2018-04-21
1
7