TY - JOUR ID - 121090 TI - ارزیابی ریخت‌شناسی و میوه‌شناسی تعدادی از ارقام و ژنوتیپ‌های سه گونه تجاری آلو (Prunus spp L.) JO - پژوهش های میوه کاری JA - RIP LA - fa SN - 2538-4376 AU - پیرخضری, محی‌الدین AD - استادیار پژوهشکده میوه های معتدله و سرد سیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ترویج وآموزش کشاورزی Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 6 IS - 1 SP - 107 EP - 120 KW - ارقام آلو و گوجه KW - خصوصیات کمی و کیفی KW - تجزیه کلاستر DO - 10.30466/rip.2021.121090 N2 - به منظور ارزیابی خصوصیات ریخت­شناسی و میوه­شناسی 27 رقم و ژنوتیپ از سه گونه اصلی آلو (P.cerasifera،  P. salicina.و. P.domstica)، 33 صفت شامل تاریخ­های شروع و خاتمه گلدهی، زمان رسیدن، رشد رویشی، مساحت سطح مقطع تنه، طول میانگره، اندازه جوانه رویشی، ابعاد برگ، ابعاد میوه و هسته، قطر گوشت، وزن میوه و هسته، TSS، TA، سفتی بافت، چسبندگی هسته، اسیدیته آب میوه، ماده خشک و عملکرد طی سال­های 1396 و 1397 مطالعه شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام از نظر کلیه صفات مورد بررسی تفاوت معنی­داری در سطح یک درصد نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه کلاستر در فاصله اقلیدسی 7، ارقام به پنج گروه و یک رقم مستقل تقسیم شدند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، رقم نسبتا زود­رس بلک استار (آلو ژاپنی) برای عرضه در اول فصل و ارقام آنجلنو (آلو ژاپنی)، براون دوانت و زرد کردستان (از ارقام اروپایی) بعنوان دیر­رس­ترین ارقام جهت عرضه در آخر فصل و یا نگهداری در سردخانه توصیه می­شوند. همچنین ژنوتیپ­های گوجه یزدانی و شیشه­ای (گونه سرازیفرا) بدلیل اندازه، رنگ پوست، کیفیت و زمان رسیدگی مطلوب می تواند جهت توسعه کشت و کار توصیه ­گردد. UR - https://rip.urmia.ac.ir/article_121090.html L1 - https://rip.urmia.ac.ir/article_121090_dda741b9c7abe3e9733a5f96fd825b77.pdf ER -