اثر تراکم و بستر کشت بر صفات کمی و کیفی توت‌فرنگی رقم سلوا در کشت هیدروپونیک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس‌ارشد، سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان‌غربی

2 مربی پژوهشی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

3 استاد، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور تعیین اثر تراکم و بستر کشت بر رشد، عملکرد و صفات کیفی توت­­­فرنگی رقم سلوا، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع ‌طبیعی آذربایجان­غربی اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه، تراکم کشت در دو تراکم ۱۰ و ۲۰ گیاه در مترمربع و بستر کشت شامل کوکو‌پیت، پرلیت، نسبت­های کوکو‌پیت و پرلیت (1:1)، کوکو‌پیت و پرلیت (1:3)، کوکو‌پیت و پرلیت (3:1) بود. نتایج نشان داد که تعداد برگ، سطح برگ، تعداد طوقه، تعداد گل و تعداد میوه در بوته، مواد جامد محلول میوه، pH میوه، درصد ماده خشک ریشه و عملکرد بوته در تراکم ۱۰ بوته در مترمربع نسبت به تراکم ۲۰ بوته افزایش و تعداد روز تا گل­دهی کاهش معنی­داری داشتند. عملکرد در مترمربع در دو تراکم کشت اختلاف معنی­داری نشان نداد. نوع بستر کشت بر سطح برگ، تعداد ریشه در بوته، درصد ماده خشک اندام­های هوایی و ریشه، مواد جامد محلول میوه، اسیدیته قایل تیتر میوه و عملکرد در مترمربع اثر معنی­داری داشت. بیشترین و کمترین عملکرد با 87/1 و 17/۱ کیلوگرم در مترمربع به ترتیب از کوکوپیت خالص و پرلیت خالص حاصل شد.  

کلیدواژه‌ها


آذریان، ح. و قزوینی، ر. 1384. بررسی وضعیت نوری و دریافت محلول غذایی بر گل­دهی توت‌فرنگی کامروسا در سیستم عمودی هیدرو پونیک. چهارمین کنگره علوم باغبانی ایران، ص 226.
جبارزاده، ج. 1384. بررسی اثرات محلول­های غذایی با ECهای متفاوت در بسترهای مختلف بر کمیت و کیفیت رز رقم نابلوس در سیستم کشت بدون‌خاک. پایان­نامه کارشناسی­ارشد باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، 136 صفحه.
رسول­زادگان، ی. 1370. میوه­کاری در مناطق معتدله. انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان، 759 صفحه.
رنجبر، ر.، عشقی، س. و رستمی، م. 1390. اثر محلول پاشی سولفات نیکل و اوره بر رشد زایشی و ویژگی­های کمی و کیفی میوه ­توت­فرنگی رقم پاجارو(Fragaria ananassa Duch. cv. Pajaro) . علوم و فنون کشت­های  گلخانه­ای، 7: 41-48.
سیدمرغکی، ا.، عبادی، ع. و بابالار، م. 1392. بررسی اثر سطوح پتاسیم محلول غذایی، تراکم کشت و فصل برداشت بر کیفیت و کمیت میوه توت­فرنگی رقم سلوا در سیستم کشت هیدروپونیک. نشریه علوم باغبانی ایران، 44 (4): 423-429.
قائمی، م.، بخش کلارستاقی، ک. و نبوی، م. ۱۳۸۸. مقایسه چند بستر کاشت در خواص کمی خیار گلخانه­ای رقم نگین در روش آبکشت. مجله یافته­های نوین کشاورزی، ۲: ۱۶۶-۱۵۷.
کاشی، ع. و حکمتی، ج. ۱370. پرورش توت‌فرنگی. انتشارات واژه. تهران، 109 صفحه.
نلسون، پ. 1374. مدیریت گلخانه، ترجمه واحد انتشارات سازمان پارک­ها و فضای سبز شهر تهران، جلد اول. انتشارات سازمان پارک­ها و فضای سبز شهر تهران. 483 صفحه.
Adak, N. and Gubbuk, H. 2015. Effect of planting systems and growing media on earliness, yield and quality of strawberry cultivation under soilless culture. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 43(1): 204-209.
Afsharipoor, S. and Roosta, H.R. 2010. Effect of different planting beds on growth and development of strawberry in hydroponic and aquaponic cultivation systems. Plant Ecophysiology, 2: 61-66.
Ahmed, A. and Gohnson, K. 2000. Growing Australian native edible plants using hydroponic techniques. Acta Horticulturae, 511: 225-231.
Cantliffe, D.J., Castellanos, J.Z. and Paranjp, A.V. 2007. Yield and quality of greenhouse-grown strawberries as affected by nitrogen level in coco coir and pine bark media. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 120: 157-161.
Cid-Ballarin, M.C, Socorro-Monzon, A.R. and Zieslin, N. 1995. Changes in nutrient solution caused by volcanic cinder media of soilless greenhouse roses. In the Canary Islands. Acta Horticulturae, 424: 107-110.
Hajiaghaei Kamrani, M., Khoshvaghti, H. and Hosseinniya, H. 2013. Effects of salinity and hydroponic growth media on growth parameters in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). International Journal of Agronomy & Plant Production, 4(10): 2694-2698.
Ikeda, H., Tan, X., Ao, Y. and Oda, M. 2001. Effects of soilless medium on the growth and fruit yield of tomatoes supplied with urea and/or nitrate. Acta Horticulturae, 548:157-164.
Maboko, M.M., Plooy, C.P.D. and Chiloane, S. 2012. Effect of plant population, stem and flower pruning on hydroponically grown sweet pepper in a shadenet structure. African Journal of Agricultural Research, 7(11): 1742-1748.
Majdi, M., Ahmadizadeh, Y. and Ebrahimi, R. 2012. Effect of different substrates on growth indices and yield of green peppers at hydroponic cultivate. Current Research Journal of Biological Sciences, 4(4): 496-499.
Marinou, E., Chrysargyris, A. and Tzortzakis, N. 2013. Use of sawdust, coco soil and pumice in hydroponically grown strawberry. Plant, Soil and Environment, 59(10): 452-459.
Noguera, P., Abad, M., Noguera, V., Puchades, R. and Maquieira, A. 2000. Coconut coir waste, a new and viable ecologically friendly peat substitute. Acta Horticulturae, 517: 279-286.
Paranjpe, A.V., Cantliffe, D.J., Lamb, E.M., Stoffella, P.J. and Charles, P. 2003a. Plant density effects fruit yield and quality of greenhouse strawberry grown in under pesticide-free conditions. Hortscience, 38, 658.
Paranjpe, A.V., Cantliffe, D.J., Lamb, E.M., Stoffella, P.J. and Powell, C.A. 2003a. Winter strawberry production in greenhouses using soilless substrates: an alternative to methyl bromide soil fumigation. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 116: 98-105.
Paranjpe, A.V., Cantliffe, D.J. Stoffella, P.J., Lamb, E.M. and  Powell, C.A. 2008. Relationship of plant density to fruit yield of ‘Sweet Charlie’ strawberry grown in a pine bark soilless medium in a high-roof passively ventilated greenhouse. Scientia Horticulturae, 115: 117-123.
Tüzel, I.H., Tüzel, Y., Gül, A., Meriç, M.K., Yavuz, O. and Eltez, R.Z. 2001. Comparison of open and closed systems on yield, water and nutrient consumption and their environmental impact. Acta Horticulturae, 554: 221-228.
Verdonck, O., De Vleeschauwer, D. and De Boodt, M. 1982. The influence of the substrates to plant growth. Acta Horticulturae, 126: 251-258.