@article { author = {Torab Ahmadi, Saber and abedy, Bahram and Saberali, Saiad Farhad}, title = {Effect of foliar spray with a fertilizer containing amino acids and seaweed extract on quality and yield components of Ahmad Aghaei pistachio}, journal = {Research in Pomology}, volume = {4}, number = {2}, pages = {95-106}, year = {2019}, publisher = {Urmia University}, issn = {2538-4376}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Pistachio is one of the most important nut crops that has a special place among agricultural products. In recent years, the rate of yield production in Iran was less than that of global amounts, which the plant nutritional problems are of the most important reason for that. Present study was conducted to evaluate the effect of foliar spray with amino acids and seaweed extract on yield and quality of pistachios (cv Ahmad Aghaei). The experiment was carried out as a factorial randomized complete block design with three replications. Treatments was spraying with amino acids (aminosauren) and seaweed (Ascophyllum nodosum), both at three levels (0, 1 and 2 mg/L).  Among the treatments, aminosuren had more positive effects on the yield of pistachio, than the algae extract of Ascophyllum. Different concentrations of amino acids and seaweed extracts showed significant effects on leaf area and pistachio yield compared with the control samples. Based on the results, combination treatment of aminosauren and seaweed at a concentration of 2 mg/L had the best effect on yield (4.58 kg/tree), leaf area (109/8 cm2) and nut weigh (18.8 ounces). Finally, according to the results of this study, the combined fertilizer containing amino acids and seaweed can play a significant role in improving the yield and quality attributes of pistachio.}, keywords = {Aminosauren,leaf area,Leaf Iron,Owns,Spraying}, title_fa = {اثر کودهای حاوی اسیدهای آمینه و عصاره جلبک دریایی بر اجزاء عملکرد پسته رقم احمد آقایی}, abstract_fa = {پسته یکی از محصولات مهم خشکباری است که جایگاه خاصی را در بین محصولات کشاورزی داراست. در سالیان اخیر میزان عملکرد و تولید پسته کمتر از رشد جهانی بوده است که یکی از دلایل مهم آن تغذیه نامناسب باغات پسته می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تأثیر محلول‌پاشی کودهای حاوی اسیدهای آمینه و عصاره جلبک دریایی بر عملکرد کمی و کیفی پسته مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل محلول‌پاشی ترکیبات آمینواسیدی (آمینوسورن) و عصاره جلبک دریایی هر دو در سه سطح (0، 1 و 2 میلی‌گرم در لیتر) بود. در بین تیمارهای مورد بررسی، کاربرد آمینوسورن تأثیر مثبت بیشتری را نسبت به عصاره جلبک دریایی، بر عملکرد داشت. تیمار درختان پسته با غلظت‌های مختلف آمینوسورن و عصاره جلبک دریایی اختلاف معنی‌داری را در انس پسته و عملکرد درخت نسبت به نمونه‌های شاهد نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش مشخص شد که تیمار کاربرد توأم آمینوسورن و جلبک دریایی در غلظت 2 میلی گرم در لیتر نسبت به بقیه تیمارها بهترین نتیجه را از نظر تأثیر بر عملکرد (58/4 کیلوگرم در درخت)، میزان سطح برگ (8/109 سانتی‌متر مربع) و انس پسته (8/18) داشت. با توجه به نتایج پژوهش حاضر مشخص شد که ترکیب کودهای حاوی اسید آمینه و جلبک دریایی می‌تواند نقش بسزایی در بهبود صفات کمی و کیفی گیاه پسته ایفا کند.}, keywords_fa = {انس,آمینوسورن,آهن برگ,سطح برگ,محلول‌پاشی}, url = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120909.html}, eprint = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120909_8a99e13bfd1fdcd6a3427bdb2900786c.pdf} }