@article { author = {Nazeri, Masoud and Mollayi, Nasrin and Tabatabaei, Seyed Jalal}, title = {The effect of zinc oxide, talk and kaolin on biochemical and quality parameters of pomegranate fruits cv. Malas saveh}, journal = {Research in Pomology}, volume = {5}, number = {2}, pages = {1-10}, year = {2021}, publisher = {Urmia University}, issn = {2538-4376}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Sunburn is one of the most important problems in pomegranate cultivation, which results in reduced yield and fruit quality. This study was conducted to evaluate the effect of antiperspirant application on quality and biochemical properties of pomegranate fruits in Qom. The experiment was conducted as a completely randomized design with nine treatments and three replications. Treatments were talc (T), zinc oxide (ZnO), kaolin (K), zinc oxide+talc (ZnT), talc+kaolin (TK), zinc oxide+kaolin (ZnT), zinc oxide+talc+kaolin (ZnTK), shading with 50% light passing and control (sprayed with water). The results showed that the fruit quality characteristics were significantly affected by treatments. The highest fruit skin thickness was observed in control and the lowest was seen in ZnT treatment. ZnK treatment resulted in highest aril length, but the other treatments had no effects on aril diameter, length and diameter of pomegranate kernel. The highest fruit skin phenol content was seen ZnTK treatment and the other treatments were almost at similar significant levels. The lowest pH of the skin and aril peroxidase were observed in the Shading and the combination of talc, kaolin and zinc oxide had the highest peroxidase activity. ZnK enhanced laccase activity by 77% compared to control. The highest and lowest lipoxygenase activity were measured in ZnTK and kaolin treatments, respectively. Because of its good peroxidase level and lower lipoxygenase and laccase activity, the zinc oxide seems to be a good treatment for increasing the quality of pomegranate fruits.}, keywords = {laccase,lipoxygenase,Peroxidase,Pomegranate,Sunburn}, title_fa = {تأثیر اکسید روی، تالک و کائولین بر خصوصیات بیوشیمیایی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه}, abstract_fa = {آفتاب سوختگی یکی از بزرگترین معضلات کشت انار است که منجر به کاهش عملکرد و کیفیت میوه می‌شود. به منظور ارزیابی اثر کاربرد مواد ضد تعرق بر کیفیت و خصوصیات بیوشیمیایی میوه انار، آزمایشی در شهرستان قم در قالب طرح کاملاً تصادفی با نه تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل تالک (T)، اکسید روی (ZnO)، کائولین (K)، اکسید روی+ تالک (ZnT)، تالک+کائولین (TK)، اکسید روی+کائولین (ZnT)، اکسید روی+ تالک+کائولین (ZnTK)، توری با عبور نور 50 درصد و شاهد (محلول ­پاشی با آب) بودند. نتایج نشان داد که خصوصیات کیفی گیاه به طور معنی­داری تحت تاثیر تیمار­ها قرار گرفت. بیشترین ضخامت پوست میوه در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار ZnT مشاهده شد. بیشترین طول آریل مربوط به تیمار ZnK بود اما هیچکدام از تیمارها تأثیری بر روی قطر آریل، طول و قطر هسته انار نداشتند. بیشترین میزان فنل پوست در تیمار ZnTK ثبت شد و سایر تیمارها تقریبا در یک سطح معنی‌داری قرار گرفتند. کمترین میزان pH پوست و فعالیت آنزیم پراکسیداز آریل در تیمار توری مشاهده شد و تیمارهایی که ترکیبی از تالک، کائولین و اکسید روی بودند، بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز را داشتند. ZnK سبب افزایش 77 درصدی فعالیت آنزیم لاکاز نسبت به شاهد شد. بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز در تیمارهای ZnTK و کائولین اندازه گیری شد. به نظر می‌رسد اکسید روی به دلیل ایجاد سطح مناسبی از پراکسیداز و کم کردن فعالیت لیپوکسیژناز و لاکاز تیمار مناسبی برای افزایش کیفیت میوه انار می‌باشد.}, keywords_fa = {انار,آفتاب سوختگی,پراکسیداز,لاکاز,لیپوکسیژناز}, url = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120987.html}, eprint = {https://rip.urmia.ac.ir/article_120987_0165dfe9a91f35b383521e09c5c3dbd8.pdf} }