@article { author = {Soleimani, Ali and Gholiyan, Ahmad and Fallahi, Esmaeil and Yousefi, Zahra}, title = {The impact of pruning severity on yield and quality of Zard olive fruit}, journal = {Research in Pomology}, volume = {6}, number = {2}, pages = {1-9}, year = {2022}, publisher = {Urmia University}, issn = {2538-4376}, eissn = {}, doi = {10.30466/rip.2021.53741.1195}, abstract = {Pruning and determination of its appropriate intensity are necessary to increase vegetative growth and productivity of the trees as well as light availability for the leaves of the tree canopy. For this purpose, a randomized complete block design study with three replications was conducted on Zard olive trees during two consecutive years. At the first year, different pruning intensities, including control (without pruning), 15, 30 and 45% removal of canopy volume were applied on 20-year-old trees located in Rudbar Olive Research Station. The results showed that the numbers of male and female flowers as well as fruit and oil yield were affected by the pruning intensity. Accordingly, trees with 45% removal of canopy volume had the highest number of male and female flowers. However, the yield of trees at 30% removal of canopy volume was higher than other pruning treatments. The percentage of fruit oil in pruned trees did not show a significant difference compared to the control, but due to the high yield in trees with 30% pruning, oil yield efficiency was also high in this treatment. Among the various measured quality indices of oil, such as total antioxidant capacity, free acidity of oil, peroxide value and spectrophotometric indices of K270, K232, antioxidant capacity and peroxide values were increased by pruning treatment. The highest antioxidant capacity and peroxide value were observed in 30% and 15% pruning, respectively. It seems that 30% pruning intensity, can be considered as a suitable and balanced treatment.}, keywords = {Antioxidant capacity,Canopy volume,Oil yield}, title_fa = {تأثیر شدت هرس بر عملکرد و خواص کیفی میوه و روغن زیتون رقم زرد}, abstract_fa = {هرس درختان و تعیین شدت مناسب آن برای افزایش فعالیت‌های رویشی و زایشی و همچنین نورگیری برگ‌ها در کل حجم تاج درخت ضروری است. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار روی درختان زیتون رقم زرد در طی دو سال پی در پی، اجرا شد. هرس باردهی در شدت­های مختلف، شامل چهار سطح شاهد (بدون هرس)، کاهش 15، 30 و 45 درصد از حجم تاج پوششی درختان 20 ساله زیتون واقع در ایستگاه تحقیقات زیتون رودبار در سال اول آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد گل‌های نر و ماده و همچنین عملکرد درختان تحت تأثیر شدت هرس قرار گرفتند. بر این اساس درختان با هرس 45 درصد بیشترین تعداد گل‌های نر و ماده را داشتند. با اینحال، عملکرد درختان در سطح هرس 30 درصد بیشتر از سایر تیمارهای هرس بود. درصد روغن میوه­ ها در درختان هرس شده در مقایسه با شاهد تفاوت معنی­ داری نشان نداد، لیکن با توجه به عملکرد بالا در درختان با شدت هرس 30 درصد، راندمان عملکرد روغن نیز در این درختان بالا بود. در بین شاخص­ های کیفی مختلف اندازه­گیری شده روغن، از قبیل ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، اسیدیته آزاد روغن، ارزش پراکسید و شاخص‌های اسپکتروفتومتری K270، K232، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و شاخص عددپراکسید روغن، تحت تأثیر هرس، افزایش نشان دادند و بیشترین مقدار ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و عدد پراکسید، به‌ترتیب در هرس 30 و 15 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر می­رسد هرس 30 درصد، می­تواند به عنوان سطح مناسب و متعادل از شدت هرس در زیتون رقم زرد مورد استفاده قرار گیرد.}, keywords_fa = {حجم تاج,عملکرد روغن,ظرفیت آنتی اکسیدانی}, url = {https://rip.urmia.ac.ir/article_121130.html}, eprint = {https://rip.urmia.ac.ir/article_121130_f5c6a53a0855b03af82464058675ae74.pdf} }