%0 Journal Article %T مقایسه ویژگی‏های کمی و کیفی میوه ژنوتیپ‏های بومی انبه (Mangifera indica L.) در برخی از مناطق استان سیستان و بلوچستان %J پژوهش های میوه کاری %I دانشگاه ارومیه %Z 2538-4376 %A لطیفی خواه, ابراهیم %A عبادی, علی %A پورقیومی, محمدرضا %A مهدوی, سید محمد احسان %D 2022 %\ 08/23/2022 %V 7 %N 1 %P 90-100 %! مقایسه ویژگی‏های کمی و کیفی میوه ژنوتیپ‏های بومی انبه (Mangifera indica L.) در برخی از مناطق استان سیستان و بلوچستان %K به‏نژادی %K تجزیه خوشه‌ای %K دانهال %K ژنوتیپ برتر %K گوناگونی ژنتیکی %R 10.30466/rip.2022.53134.1141 %X این پژوهش به‌منظور ارزیابی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه ‌های 32 ژنوتیپ از دانهال‌ های انبه شهرستان ‌های چابهار و کنارک واقع در استان سیستان و بلوچستان در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی اجرا گردید. از هر درخت گزینش شده، 15میوه انبه یکنواخت در مرحله بلوغ کامل (بر اساس رنگ پوست) برداشت و صفت‌ های طول، عرض و وزن میوه، pH آب­میوه، قند کل میوه، مواد جامد محلول و اسیدیته کل میوه اندازه­ گیری شد. همچنین ویژگی­ های برگ درختان شامل طول و عرض برگ و طول دمبرگ تعیین گردید. از نظر میزان مواد جامد محلول، اسیدیته کل و قند کل میوه گوناگونی زیادی در بین ژنوتیپ­های مورد بررسی وجود داشت. بر اساس نتایج، صفت‌ های وزن میوه، وزن هسته، درصد قند کل و اسیدیته کل میوه دارای بالاترین میزان گوناگونی بودند. نتایج تجزیه واریانس داده­ ها نشان داد که ژنوتیپ‌ های چابهار و کنارک در صفت‌ های کمی و کیفی در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی ‌داری داشتند. بر اساس نتایج تجزیه همبستگی، بین صفت وزن میوه با صفت‌ های طول و عرض میوه در بین ژنوتیپ‌ های منطقه کنارک همبستگی مثبت و معنی‌ داری وجود داشت، در حالی‌که در ژنوتیپ‌ های مورد بررسی در منطقه چابهار بین این صفت ‌ها همبستگی مشاهده نشد. ژنوتیپ‌ های مورد بررسی بر اساس تجزیه خوشه‌ ای در چهار گروه طبقه ‌بندی شدند. بر اساس توصیف ­نامه انبه، در بین ژنوتیپ‌ های بررسی شده در منطقه چابهار، ژنوتیپ ‌های 11 و 6 و در منطقه کنارک ژنوتیپ شماره 14 به‌عنوان ژنوتیپ‌ های برتر معرفی شدند. این ژنوتیپ‌ ها را می‌توان در برنامه ‌های به‌نژادی انبه مورد استفاده قرار داد. %U https://rip.urmia.ac.ir/article_121262_102c9ee1abfbedb589b96c694171a0d2.pdf