دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
ارزیابی سازگاری برخی ژنوتیپها و ارقام زیتون در شرایط اقلیمی طارم با استفاده از روشهای آماری چند متغیره
1
12
FA
امیرعباس
تقیزاده
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، گروه ژنتیک و بهنژادیگیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین
رقیه
امینیان دهکردی
استادیار گروه ژنتیک و بهنژادیگیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین
aminian@eng.ikiu.ac.ir
علیاصغر
زینانلو
دانشیار پژوهشی پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
این تحقیق بهمنظور مطالعه اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و تعیین سازگاری عملکرد در برخی ژنوتیپهای زیتون با استفاده از روشهای چند متغیره GGEBiplot و AMMI انجام شده است. برای انجام این تحقیق، نود و دو ژنوتیپ جمعآوری شده از سراسر اقلیم ایران، به همراه 8 رقم مطرح داخلی و خارجی شامل: ارقام کرونیکی، کنسروالیا، مانزانیلا، آربیکن، زرد، روغنی، شنگه و تخمکبکی؛ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCBD) طی شش سال از 1391 تا 1396 در شرایط اقلیم طارم بررسی شدند. پس از جمعآوری عملکرد هر درخت در هر سال، به منظور حذف نوسانات ژنتیکی ناشی از پدیدهی "سالآوری"، از شاخص "ضریب سالآوری" برای هر ژنوتیپ در دورهی دوساله و استفاده از آن به عنوان متغیرکمکی (کوواریت) و در نهایت تصحیح میانگینهای عملکرد استفاده شد. اگرچه در تجزیه مرکب دادهها، اثرات ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل ژنوتیپ و محیط در سطح یک درصد معنیدار شد ولی بالاترین توجیه واریانس توسط اثر متقابل ژنوتیپ و محیط انجام شد. رقم کرونیکی با در نظر گرفتن دو پارامتر عملکرد و پایداری، دارای حداکثر پایداری عملکرد بود، همچنین ژنوتیپهای ‘Bn7’، ‘Bn6’و ‘No10’ در شرایط نامساعد محیطی نیز عملکرد قابل قبولی داشتند.
اَبَر محیط,باغبانی,سازگاری عملکرد,AMMI,GGEBiplot
https://rip.urmia.ac.ir/article_120766.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120766_140ebd06f390536156b461cb665c7efc.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
تأثیر تغذیه نیتروژن و آهن بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی سیب رقم گرانی اسمیت
13
23
FA
صفورا
دهقانی پوده
دانشآموخته دکتری علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
dehghanipoodeh@ut.ac.ir
محمدعلی
عسکریسرچشمه
دانشیار گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
علیرضا
طلایی
0000-0003-4138-6475
استاد گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
atalaii@ut.ac.ir
مصباح
بابالار
استاد گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
mbabalar@ut.ac.ir
این تحقیق با هدف تأثیر سطوح مختلف نیتروژن و آهن بر برخی ویژگی­های کمی و کیفی میوه سیب رقم گرانی­اسمیت به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی در سال 1394 انجام شد. فاکتور اول، نیتروژن از منبع نیترات آمونیوم در سه سطح صفر، 144 و 288 گرم به ازای هر درخت و فاکتور دوم، آهن از منبع Fe-EDDHA در سه سطح صفر، 1500 و 3000 میلی­گرم به ازای هر درخت به صورت کاربرد خاکی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص سبزینگی و کارایی عملکرد توسط کاربرد نیتروژن افزایش یافت. بیشترین میزان شاخص سبزینگی (77/58) و کارایی عملکرد (889/0 کیلوگرم بر مترمربع) در سطح 288 گرم نیترات آمونیوم مشاهده شد. کلات آهن موجب افزایش pH عصاره میوه، غلظت آهن میوه و کاهش غلظت پتاسیم برگ شد. همبستگی مثبت و معنی­داری بین آنتی­اکسیدان کل و آهن برگ (84/0=r)، شاخصa* و آهن برگ (68/0=r)، پتاسیم برگ و نیتروژن برگ (69/0=r)، پتاسیم میوه و نیتروژن میوه (74/0= r)، نیتروژن برگ و نیتروژن میوه (66/0=r) مشاهده شد. در مجموع نیترات آمونیوم در سطح 288 گرم، تأثیر بیشتری در بهبود خصوصیات ذکر شده داشت و تغذیه آهن تأثیر چندانی نداشت و به نظر می­رسد به مقادیر بالاتری به منظور تأثیرگذاری بهتر، مورد نیاز باشد.
کلات آهن,کیفیت میوه,گرانی اسمیت,نیترات آمونیوم
https://rip.urmia.ac.ir/article_120767.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120767_124b7e558352413b4a6262c9e6595c2e.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
بررسی مقدماتی صفات کمی و کیفی میوه ارقام انگور روسی در شرایط اقلیمی ارومیه
24
36
FA
حامد
دولتی بانه
دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات باغبانی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی، ارومیه
ah_dolati@yahoo.com
ولیاله
رسولی
استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین
مقایسه ارقام تجاری خارجی با داخلی و ارزیابی سازگاری آنها، روشی مرسوم در توسعه باغات جدید و جایگزینی ارقام محلی انگور می­باشد. به منظور بررسی سازگاری 69 رقم انگور وارداتی از روسیه، این طرح تحقیقاتی در ایستگاه تحقیقات باغبانی کهریز ارومیه به صورت آزمایشی در قالب طرح لاتیس مستطیل 9×8 در سه تکرار به اجرا در آمد. پس از کشت نهال­ها در زمین اصلی و تربیت آنها به صورت سیستم ایستاده کوردون دو طرفه، از سال چهارم یادداشت برداری صفات آغاز شد و صفاتی چون زمان شروع گلدهی، زمان رسیدن میوه، مورفولوژی میوه و برگ، TSS، TA، pH و سایر صفات مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیش از نیمی از این ارقام دارای شکل حبه گرد بوده و بقیه بیضی بودند. از نظر رنگ حبه، شش رنگ متفاوت در میان ارقام مورد بررسی مشاهده شد. در میان ارقام مورد بررسی، فقط رقم موروس بیدانه بود و بقیه ارقام دانه دار بودند. ارقام موروس و زنبیل به ترتیب با 93/21 و 18/22 درجه بریکس، بالاترین مقدار TSS، ارقام یولسکی بیسر، X45، ددسکی­رامفی و شماره 47 به ترتیب با 05/2، 44/1، 44/1 و 5/1 میلی­گرم اسید (اسید تارتاریک) در 100 میلی­لیتر آب­میوه، بالاترین مقدار TA را به خود اختصاص دادند. در مقایسه میانگین مدت زمان لازم جهت رسیدن میوه، ارقام سوپران بولگار و وورمونک به ترتیب با 189 و 192 روز، دیررس­ترین ارقام بوده و رقم رامفی­ایزدنگاره با 142 روز، زودرسترین رقم بود. ارقام اسکیف، یالووسکی و دروژبا به ترتیب با متوسط عملکرد 7/8، 12/9 و 5/7 کیلو گرم بر بوته، پر محصول­­ترین ارقام بودند. به غیر از رقم بیدانه قرمز که از بین شاهدها از عملکرد مطلوبی برخوردار بود، دو رقم شاهد دیگر عملکرد کمتری از ارقام روسی پر بار داشتند.
رزیابی مقدماتی,ارقام روسی,انگور,ژرمپلاسم
https://rip.urmia.ac.ir/article_120768.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120768_d2478d66f766b748f8d28b375887ecc7.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
ارزیابی شاخصهای رشدی، عملکرد و تناوب باردهی برخی ارقام سیب وارداتی در شرایط اقلیمی ارومیه
37
46
FA
قاسم
حسنی
مربی پژوهشی بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانغربی، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، ارومیه
gh.hasani91@gmail.com
حسن
حاج نجاری
0000-0001-8385-6178
دانشیار پژوهشکده میوه های سردسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
hajnajarih@gmail.com
محسن
پیرمرادیان
استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان
pirmoradian7558@gmail.com
با هدف توسعه کشت ارقام جدید سیب، نهال­های سیب وارداتی (ایتالیا) از نظر ویژگی­های رشدی، عملکرد و کیفی میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. ترکیب­های پیوندی وارداتی شامل ارقام ردچیف، گالاشنیگا، فوجی­کیکو، فوجی، گالا روی پایه رویشی M<sub>9</sub> و ارقام گلدن­دلیشز و رددلیشز روی پایه رویشی M<sub>9</sub> به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات باغبانی کهریز ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. خصوصیات رشدی و رویشی درختان و صفات کیفی میوه در هر ترکیب پیوندی اندازه گیری و تجزیه آماری مرکب سه ساله داده­ها انجام شد. نتایج نشان داد که تمامی صفات رویشی به جز قطر تنه از لحاظ آماری در بین ارقام دارای اختلاف معنی­دار بودند. رشد رویشی شاخه­های یک­ساله، ارتفاع، سطح گسترش تاج درخت و اندازه برگ در ارقام رد­چیف، گلدن­دلیشز و رددلیشز از سطوح پائین­تری نسبت به سایر ارقام وارداتی برخوردار بودند. میزان کلروفیل کل در ارقام جدید بیشتر از ارقام شاهد بود. عملکرد محصول و اندازه میوه در درختان شاهد به مراتب کمتر از درختان دیگر بود. شاخص­های کیفی میوه در ارقام سیب وارداتی نسبت به درختان شاهد به مراتب بالاتر بود. شاخص سال­آوری و تغییرات عملکرد در ارقام جدید گالاشنیگا و فوجی کیکو کمتر از ارقام دیگر بود. کارآئی عملکرد در ارقام ردچیف و گالاشنیگا بیشتر از سایر ارقام مورد بررسی بود.
سازگاری,سیب,کیفیت میوه,نهال سالم
https://rip.urmia.ac.ir/article_120769.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120769_f88ae398f42d4978d8fa674f525a4ac4.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
مقایسه تحمل به تنش شوری دو رقم انجیر (Ficus carcia L.) در شرایط کشت درون شیشهای
47
59
FA
نجمه
مداحینسب
دانشجوی سابق کارشناسیارشد بیوتکنولوژی و ژنتیک مولکولی محصولات باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، جیرفت
فاطمه زهرا
امیرمحمدی
دانش آموخته کارشناسیارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، جیرفت
fz_amirmohamadi@mail.um.ac.ir
غلامعباس
محمدی
دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، جیرفت
gh.mohamadi@yahoo.com
محمود
شعبانی
دانشجوی دکتری رشته گیاهان دارویی، دانشگاه پیام نور، واحد تهران، تهران
m.shaabani@pnu.ac.ir
این مطالعه با هدف بررسی تحمل به شوری دو رقم انجیر (کشکی و رونو) در شرایط کشت درون شیشهای انجام شد. تیمار شوری با استفاده از غلظتهای مختلف کلریدسدیم (0، 40، 80 و 120 میلیمولار) اعمال شد. پس از سه هفته، نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش معنیدار وزنتر و خشک، طول شاخساره و تعداد برگ در هر دو رقم شد. اما این کاهش در رقم کشکی بیشتر بود. در هر دو رقم با افزایش غلظت نمک کلریدسدیم در محیط کشت، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان افزایش یافت. فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی بطور معنیداری در رقم کشکی بیشتر بود. میزان تجمع سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم در برگ و ریشه رقم رونو به طور معنی­داری بیشتر از رقم کشکی بود. در غلظت 120 میلیمولار کلرید سدیم، همه صفات بطور معنیداری کاهش داشتند. در بیشتر صفات مورد ارزیابی، دانهالهای دو رقم پاسخهای متفاوتی نشان دادند. با توجه به یافتههای پژوهش حاضر مشخص شد که رقم کشکی نسبت به رقم رونو از تحمل بیشتری نسبت به تنش شوری برخوردار بود.
آنتیاکسیدان,پراکسیداز,رقم رونو,رقم کشکی,محیطکشت
https://rip.urmia.ac.ir/article_120770.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120770_657aef9c2106b420ee43eaff28c3dd72.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
تأثیر دمای خشک کردن و میزان بلوغ در برداشت برخصوصیات بیوشیمیایی و کیفیت میوه عناب
60
69
FA
فرید
مرادی نژاد
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند
fmoradinezhad@birjand.ac.ir
علی
کاظمی
دانش آموخته کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند
ali.kazemi@gmail.com
مهدی
خیاط
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند
mhdkhayyat@gmail.com
همایون
فرهنگفر
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجندف بیرجند
عناب از لحاظ تغذیهای و دارویی یکی از میوههای ارزشمند است. با این وجود ماندگاری آن در شرایط دمای محیط کوتاه است. علیرغم اینکه خشک کردن میوه یک روش معمول برای نگهداری درازمدت آن میباشد، انتخاب مرحله مناسب بلوغ در هنگام برداشت و شرایط خشک کردن میوه بهمنظور دارا بودن حداکثر ارزش غذایی و حفظ خواص آنتیاکسیدانی در طی فرآیند پس از برداشت و فرآوری بسیار حائز اهمیت است. از این رو، اثر دمای خشککردن (45 و 60 درجه سانتیگراد) و مرحله بلوغ خوراکی (بالغ ترد و رسیده کامل) بر ویژگیهای کیفی، حسی و خواص آنتیاکسیدانی میوه عناب ارزیابی شد. نتایج نشان داد که مقادیر بیشتری از فنل کل، اسید آسکوربیک و شاخصهای رنگ پوست میوه شامل روشنایی، قرمزی و کروما در مرحله بالغ ترد در میوه موجود بود. افزایش در اسید آسکوربیک، فعالیت آنتیاکسیدانی کل و مقادیر روشنایی، قرمزی و کروما در میوههای خشک شده در دمای کمتر (45 درجه سانتیگراد) بهدست آمد، درحالیکه افزایش در شاخص هیو در میوههای خشک شده در دمای بیشتر (60 درجه سانتیگراد) حاصل شد. بهطورکلی، از نظر خصوصیات حسی و خواص آنتیاکسیدانی، میوههای برداشت شده در مرحله رسیده کامل که در دمای کمتر (45 درجه سانتیگراد) خشک شده بودند، مطلوبتر ارزیابی شدند.
اسید آسکوربیک,خشککن,عناب چینی,فنل کل
https://rip.urmia.ac.ir/article_120771.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120771_6f82283a9e2d509ac2c2cc8d8d76735a.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
تأثیر نسبتهای مختلف نیتروژن به پتاسیم بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی میوه فیسالیس (Physalis peruviana) در شرایط کشت گلخانهای
70
82
FA
سبحان
سنگینآبادی
دانشجوی سابق کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
ابوالفضل
علیرضالو
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
a.alirezalu@gmail.com
جواد
رضاپورفرد
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
پرویز
نوروزی
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
pn.hortsci@gmail.com
افسانه
انصاری
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
af.ansari@yahoo.com
با توجه به اهمیت بالای تغذیه­ای و دارویی میوه فیسالیس، این تحقیق در راستای بهینه کردن کشت و کار این گیاه ارزشمند در شرایط گلخانه­ای انجام شد. در این پژوهش، تأثیر نسبت­های مختلف نیتروژن به پتاسیم (1 به 25/1 به عنوان شاهد، 1 به 5/1، 1 به 75/1 و 1 به 2) بر پایه طرح کاملاً تصادفی بر خصوصیات فیزیکی (طول، قطر و وزن میوه، شاخص­های رنگ میوه شامل a<sup>*</sup>، b<sup>*</sup>، L<sup>*</sup>، کروما و هیو)، فیتوشیمیایی (فنل و فلاونوئید کل) و فعالیت آنتی­اکسیدانی میوه فیسالیس مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نسبت­های مختلف نیتروژن به پتاسیم تأثیر معنی­داری روی صفات مورد مطالعه داشتند. بیشترین میزان طول میوه (64/18 میلی­متر)، قطر میوه (1/19 میلی­متر) و وزن تر میوه (31/4 گرم) در تیمار 1 به 75/1 و کمترین مقادیر آن­ها مربوط به تیمار 1 به 2 نیتروژن به پتاسیم بود. تیمارهای تغذیه­ای تأثیر مثبت و معنی­داری بر شاخص­های a<sup>*</sup>، هیو و کروما داشت. بیشترین میزان فنل کل (58/253 میلی­گرم گالیک اسید در 100 گرم وزن تر) و فلاونوئید کل (5/29 میلی گرم کوئرسیتین در 100 گرم وزن تر) در تیمار 1 به 2 و بالاترین فعالیت آنتی­اکسیدانی (58/55 درصد) در تیمار 1 به 75/1 مشاهده گردید. نتایج نشان داد که با مدیریت تیمارهای تغذیه از جمله میزان پتاسیم که یک عنصر کلیدی می­باشد، می<sub>­</sub>توان گامی مهم در راستای افزایش کارایی محصولات گلخانه­ای از جمله میوه ارزشمند گیاه فیسالیس برداشت.
پتاسیم,فعالیت آنتیاکسیدانی,فنل,فیسالیس,گیاهان دارویی
https://rip.urmia.ac.ir/article_120772.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120772_6c39ddd376b1e8876e53601c9bca82d1.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
اثر آسکوربات کلسیم بر تغییرات کیفی میوه سیب رقم گلدندلشیز طی نگهداری در سردخانه
83
94
FA
ابراهیم
ایرانی
دانش آموخته کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
موسی
ارشد
استادیار گروه علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
mo_arshad2002@yahoo.com
محمدجواد
نظریدلجو
دانشیار گروه علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
به ­منظور بررسی اثر آسکوربات کلسیم بر تغییرات کیفی میوه سیب رقم گلدن دلشیز طی انبارداری، آزمایشی به صورت اسپلیت در زمان بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی غلظت­های مختلف آسکوربات کلسیم (صفر، 5/2 و 5 درصد) و عامل فرعی زمان­های مختلف انبارداری (90، 150 و 210 روز) بود. نتایج بیانگر افزایش معنی­دار ماده جامد محلول کل، شاخص قهوه­ای شدن، تولید اتیلن و کاهش معنی­دار محتوای فنل کل، ویتامین ث، اسیدیته قابل تیتراسیون، سفتی بافت میوه و ماندگاری میوه با افزایش زمان نگهداری بود. با افزایش غلظت آسکوربات کلسیم، اسیدیته کل، استحکام بافت میوه و ماندگاری میوه افزایش و تولید اتیلن کاهش معنی­داری داشت. اثر متقابل آسکوربات کلسیم در زمان انبارداری بر محتوای فنل کل و اتیلن میوه معنی­داری بود. مقدار اتیلن میوه در نتیجه تیمار با هر سطح از غلظت آسکوربات کلسیم کاهش یافت ولی با افزایش زمان نگهداری، روندی افزایشی داشت. بیشترین مقدار اتیلن تولیدی (06/3 میکرولیتر در کیلوگرم در ساعت) مربوط به میوه­های سیب شاهد در روز 210 نگهداری بود. براساس نتایج پژوهش حاضر مشخص شد که آسکوربات کلسیم با کُندکردن فرآیند رسیدن و تولید اتیلن، سبب افزایش ماندگاری میوه سیب گلدن دلشیز طی نگهداری گردید.
اتیلن,آسکوربات کلسیم,سیب,فنل کل,ماندگاری
https://rip.urmia.ac.ir/article_120773.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120773_19b86ac11601401c53767945d1dc66b7.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
تأثیر پوشش خوراکی نانوامولسیون کیتوسان و اسید سالیسیلیک بر ماندگاری و برخی خواص کیفی میوه تازه بریده شلیل رقم رد گلد
95
105
FA
سمیه
پیرمحمدی طلاتپه
دانشجوی سابق کارشناسیارشدگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
somayehpirmohammadi29@gmail.com
محمدرضا
اصغری
0000-0001-5363-3862
استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
m.asghari@urmia.ac.ir
محمد
فتاحی
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
m.fattahi@urmia.ac.ir
امروزه با تغییر سبک زندگی و عادات غذایی مردم تمایل افراد جهت استفاده سریع و راحت، از محصولاتی سالم که به لحاظ کیفی از بالاترین سطح برخوردار هستند، در حال افزایش است. با توجه به حساس بودن محصولات تازه­ بریده به فساد، استفاده از فناوری­های نوین برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری آنها لازم و ضروری است. در این پژوهش، کارآیی نانو امولسیون کیتوسان به همراه اسید سالیسیلیک به عنوان پوشش خوراکی جهت افزایش عمر قفسه­ای میوه­های تازه بریده شلیل مورد بررسی قرار گرفت. میوه­های تازه بریده شلیل با نانوامولسیون کیتوسان با غلظت 4/0 درصد به همراه اسید­سالیسیلیک دو میلی مولار پوشش­دار و سپس بسته­بندی شد و در سردخانه­ با دمای 1±0 درجه سانتی­گراد با رطوبت نسبی 95-90% به مدت 16 روز نگهداری شدند. ارزیابی شاخص­های کیفی شامل مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)،pH ، درصد کاهش وزن، محتوای فنل کل و ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل در روز برداشت و طی مدت نگهداری در چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که پوشش خوراکی مورد بررسی تأثیر معنی­داری بر TSS،TA ، pH، درصد کاهش وزن، محتوای فنل کل و ظرفیت آنتی­اکسیدانی­ کل داشت. نتایج پژوهش حاضر نشان­دهنده تأثیر هم­افزایی اسید سالیسیلیک و نانو امولسیون کیتوسان با یکدیگر به عنوان روشی سالم و بدون مضرات جانبی مواد نگه­دارنده شیمیایی در افزایش مدت زمان ماندگاری و حفظ خواص کیفی میوه تازه بریده شلیل رقم رد گلد بود.
آنتیاکسیدان,ترکیبات طبیعی,عمر قفسهای,فنل کل,مواد جامد محلول
https://rip.urmia.ac.ir/article_120774.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120774_bdc8865c99a2c386fb94fbfb623e52e7.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
بررسی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپهای بذری بادام با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی
106
120
FA
موسی
رسولی
0000-0003-4807-7763
دانشیار گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر
mousarasouli@gmail.com
علی
جعفریطائمه
دانشجوی سابق کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
مصطفی
رحمتیجنید آباد
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
به منظور گروهبندی و مقایسه 100 ژنوتیپ بذری بادام در منطقه ملایر، 65 صفت کمی و کیفی مختلف مربوط به صفات رویشی درخت و خشک میوه و مغز، براساس توصیفگر جهانی بادام اندازهگیری شد.بر اساس نتایج، برخی از صفات مثل عادت رشدی درخت، تزئینات روی پوسته هسته، دوام لایۀ بیرونی پوسته هسته، بازشدن پوسته­هسته، وجود لبه اضافی میوه خشک، زمان خزان برگ­ها در پاییز، درصد میوه­های دوقلو، میزان فسفر برگ و طعم مغز دارای ضریب تغییرات بالایی بودند. بین برخی از صفات اندازهگیری شده رویشی، خشک میوه و مغز همبستگی مثبت یا منفی معنیدار وجود داشت. همبستگی مثبت معنی دار بین نسبت طول به عرض مغز و شکل میوه خشک (60/0=r) و ضخامت پوسته هسته و نرمی و سختی پوسته هسته (65/0=r) وجود داشت. تجزیه کلاستر در فاصله 15 اقلیدسی ژنوتیپها را به دو گروه اصلی تقسیمبندی کرد که از عوامل مهم تفکیک ژنوتیپها از یکدیگر در این فاصله صفاتی مثل ضخامت پوسته هسته، دوام لایۀ بیرونی پوسته هسته، نرمی و سختی پوسته هسته بودند. با کاهش فاصله از 15 به 5 اقلیدسی ژنوتیپها به شش گروه اصلی تقسیم شدند. از عوامل مهم تفکیک، صفاتی نظیر زمان رسیدن میوه، شکل میوه خشک، ضخامت پوسته هسته، نرمی و سختی پوسته هسته و درصد مغزهای دوقلو بودند. تجزیه به عاملها صفات مورد ارزیابی را به 11 عامل اصلی کاهش داد که در مجموع 17/61 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. صفات مربوط به خشک میوه و مغز بیشترین تأثیر را در تفکیک ارقام و ژنوتیپ­ ها داشتند. با توجه به نتایج، تنوع ژنتیکی بالایی در ژنوتیپ­ های بادام مورد مطالعه وجود داشت که می تواند در برنامه های به نژادی بادام مورد استفاده قرار گیرد.
اصلاح بادام,نشانگرهای مورفولوژیکی,همبستگی صفات,تجزیه کلاستر
https://rip.urmia.ac.ir/article_120775.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120775_a18f72325412cfc43e64662d8aebd9fe.pdf
دانشگاه ارومیه
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
4
1
2019
04
21
چکیده انگلیسی
1
10
FA
https://rip.urmia.ac.ir/article_120778.html
https://rip.urmia.ac.ir/article_120778_109bf7d65cbcd951c17a0d344a83c57a.pdf