TY - JOUR ID - 121130 TI - تأثیر شدت هرس بر عملکرد و خواص کیفی میوه و روغن زیتون رقم زرد JO - پژوهش های میوه کاری JA - RIP LA - fa SN - 2538-4376 AU - سلیمانی, علی AU - قلی یان, احمد AU - فلاحی, اسماعیل AU - یوسفی, زهرا AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران. AD - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران. AD - استاد مرکز تحقیقات و توسعه پارما، دانشگاه آیداهو، آمریکا. AD - استادیار گروه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 6 IS - 2 SP - 1 EP - 9 KW - حجم تاج KW - عملکرد روغن KW - ظرفیت آنتی اکسیدانی DO - 10.30466/rip.2021.53741.1195 N2 - هرس درختان و تعیین شدت مناسب آن برای افزایش فعالیت‌های رویشی و زایشی و همچنین نورگیری برگ‌ها در کل حجم تاج درخت ضروری است. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار روی درختان زیتون رقم زرد در طی دو سال پی در پی، اجرا شد. هرس باردهی در شدت­های مختلف، شامل چهار سطح شاهد (بدون هرس)، کاهش 15، 30 و 45 درصد از حجم تاج پوششی درختان 20 ساله زیتون واقع در ایستگاه تحقیقات زیتون رودبار در سال اول آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد گل‌های نر و ماده و همچنین عملکرد درختان تحت تأثیر شدت هرس قرار گرفتند. بر این اساس درختان با هرس 45 درصد بیشترین تعداد گل‌های نر و ماده را داشتند. با اینحال، عملکرد درختان در سطح هرس 30 درصد بیشتر از سایر تیمارهای هرس بود. درصد روغن میوه­ ها در درختان هرس شده در مقایسه با شاهد تفاوت معنی­ داری نشان نداد، لیکن با توجه به عملکرد بالا در درختان با شدت هرس 30 درصد، راندمان عملکرد روغن نیز در این درختان بالا بود. در بین شاخص­ های کیفی مختلف اندازه­گیری شده روغن، از قبیل ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، اسیدیته آزاد روغن، ارزش پراکسید و شاخص‌های اسپکتروفتومتری K270، K232، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و شاخص عددپراکسید روغن، تحت تأثیر هرس، افزایش نشان دادند و بیشترین مقدار ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و عدد پراکسید، به‌ترتیب در هرس 30 و 15 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر می­رسد هرس 30 درصد، می­تواند به عنوان سطح مناسب و متعادل از شدت هرس در زیتون رقم زرد مورد استفاده قرار گیرد. UR - https://rip.urmia.ac.ir/article_121130.html L1 - https://rip.urmia.ac.ir/article_121130_f5c6a53a0855b03af82464058675ae74.pdf ER -