TY - JOUR ID - 121263 TI - ارزیابی برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی میوه دوازده رقم انار (Punica granatum L.) در شرایط آب و هوایی یزد JO - پژوهش های میوه کاری JA - RIP LA - fa SN - 2538-4376 AU - میغانی, حسین AU - محمد حسینی زاده, آرزو AU - امیرمحمدی, زهرا AD - استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران. AD - دانشجوی کارشناسی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - 1 SP - 101 EP - 110 KW - انار KW - آنتوسیانین KW - تنوع KW - ظرفیت‌پاداُکسندگی KW - فنل کل DO - 10.30466/rip.2022.53197.1145 N2 - انار بومی ایران است و رقم‌های زیادی از آن در ایران کشت می‌شود. این پژوهش به‌منظور ارزیابی و مقایسه دوازده رقم انار استان یزد انجام شد. میوه‌ها در مرحله رسیدگی از درختان 32 ساله واقع در کلکسیون انار شهرستان یزد برداشت و با استفاده از 22 ویژگی کمی، کیفی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین رقم‌ های انار مورد مطالعه در تمامی صفات مورد بررسی اختلاف معنی‌‌داری وجود داشت. میانگین وزن میوه از 134/85 گرم (رقم سوسکی‌ اشکذریزد) تا 55 /315 گرم (رقم ملس ساوه) متفاوت بود. نسبت پوست، بذرپوشینه، آب‌میوه و بذر به کل میوه بین رقم‌های انار متغیر بود. مقدار مواد جامد محلول از 53 /13 تا 67 /18 درجه ‌بریکس، اسیدیته‌ قابل‌ تیتراسیون از 44 /0 تا 83 /1 میلی‌گرم در 100 میلی‌لیتر و شاخص بلوغ از 51 /9 تا 49 /34 متغیر بود. هم‌چنین نتایج نشان داد که میزان فنل و فلاونوئید کل در رقم‌های انار به‌ترتیب در دامنه 78 /332-81 /158 و 31 /91-79 /43 میلی‌گرم در 100 میلی‌لیتر قرار داشتند. میزان آنتوسیانین کل از 78 /13 تا 41 /165 میلی‌گرم در لیتر و ظرفیت ‌آنتی‌اکسیدانی از 57 /36 در رقم پوست سفید دزفول تا 45 /89 درصد در رقم سوسکی اشکذریزد متفاوت بود. بطور کلی این یافته‌ها نشان دادند که رقم اصلی‌ترین عاملی است که ویژگی‌های کمی، کیفی و بیوشیمیایی میوه انار را تحت تأثیر قرار می‌دهد. UR - https://rip.urmia.ac.ir/article_121263.html L1 - https://rip.urmia.ac.ir/article_121263_837074ecd2529d983e1b72d652cdac31.pdf ER -