TY - JOUR ID - 121264 TI - اثر مواد کاهنده تعرق بر صفات مورفوفیزیولوژیکی زیتون رقم ماری JO - پژوهش های میوه کاری JA - RIP LA - fa SN - 2538-4376 AU - محزون, جواد AU - شرفی, یاور AU - طباطبایی, سید جلال AD - دانشجوی سابق کارشناسی‌ارشد میوه‌کاری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران. AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران. AD - استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - 1 SP - 111 EP - 120 KW - درصد روغن KW - رشد و نمو میوه KW - زیتون KW - مواد کاهنده تعرق DO - 10.30466/rip.2022.52506.1083 N2 - زیتون (Olea Europea L.) از مهمترین محصولات باغبانی است که کشت آن در اکثر مناطق ایران بدلیل نیاز آبی کمتر نسبت به سایر درختان میوه بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک نیمه ­گرمسیری رو به افزایش است. با توجه به شرایط اقلیمی خشک و نیمه ­خشک ایران، استفاده از روش­های کشتی که با کاهش مصرف آب مصرفی درختان میوه همراه باشد، اهمیت فراوانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر مواد کاهنده تعرق و توری سایه­ بان بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و درصد روغن زیتون در یک رقم بومی ایران بنام "ماری" انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار شامل تالک، اکسیدروی، سیلیس، کائولین،TSZ  (ترکیب تالک، سیلیس و اکسید­روی)،TSZK  (ترکیب تالک، سیلیس، اکسید­روی و کائولین)، توری سایه­بان و شاهد در سه تکرار انجام گرفت. صفات رشدی میوه و صفات کیفی پس از برداشت محصول مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد مواد کاهنده تعرق با ایجاد یک لایه پوششی روی سطح برگ و میوه، دما را نسبت به شاهد کاهش دادند. در بین مواد کاهنده تعرق TSZK سبب کاهش چهار درجه سانتی­گراد دمای برگ و میوه شد. همچنین، بیشترین تأثیر را بر وزن تر میوه، وزن تر گوشت، وزن خشک گوشت میوه داشته و باعث افزایش طول و قطر میوه شد. بطورکلی مواد کاهنده تعرق باعث بهبود خصوصیات کیفی میوه و افزایش درصد روغن، از طریق کاهش دمای برگ و  میوه شدند. UR - https://rip.urmia.ac.ir/article_121264.html L1 - https://rip.urmia.ac.ir/article_121264_84018786c164b86de6616fdbe1cdc4f7.pdf ER -