2024-03-29T02:20:37Z
https://rip.urmia.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=3108
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
تأثیر محلولپاشی برگی پوتریسین و پرولین بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پوست و گوشت میوه دو گونه مرکبات در پاسخ به تنش دمای پایین
سهیلا
محمدرضاخانی
جعفر
حاجی لو
فرخنده
رضانژاد
گونه­های مختلف مرکبات، به دماهای پایین، حساس میباشند. امروزه از تنظیم کنندههای رشد به ­منظور کاهش اثرات منفی تنشها استفاده می­گردد. در این پژوهش، تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در پوست و گوشت میوه دو گونه مرکبات تیمار شده با غلظتهای مختلف پوتریسین و پرولین تحت دماهای کم بررسی شد. بدین منظور، شاخههای درختان مورد آزمایش، 24 ساعت قبل از قرارگیری در معرض دماهای کم با اسید آمینه پرولین با غلظتهای 0، 15 و 20 میلیمولار و پوتریسین با غلظت­های 0، 5 و 10 میلیمولار محلولپاشی و سپس شاخههای میوههای تیمار شده به مدت سه ساعت در معرض دماهای 1+، 1- و 3- درجه سانتی­گراد قرار گرفتند. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که در دو گونه مرکبات (نارنگی کارا و پرتقال والنسیا) کاهش دما درمیوههای بدون تیمار (شاهد)، سبب کاهش میزان قندهای احیاکننده و افزایش میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها و قندهای محلول پوست و گوشت میوههای نارنگی و پرتقال شد. تیمار میوه ها با غلظتهای مختلف پوتریسین و پرولین افزایش معنیداری در میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها و قندهای محلول نسبت به نمونه های شاهد نشان داد و بالاترین میزان این شاخص، در تیمار 20 میلیمولار پرولین و 10 میلیمولار پوترسین مشاهده گردید.
تنش دمای کم
فلاونوئید
قندهای احیا کننده
گونههای مرکبات
گونههای واکنشگر اکسیژن
2018
04
21
1
12
https://rip.urmia.ac.ir/article_120662_af4a6909fc7bd5df889cef9a56ebbae2.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
بررسی ویژگیهای مورفولوژیکی، عملکردی و میزان عناصر غذایی برگ 11 رقم زیتون کاشته شده در شرایط محیطی منطقه طارم
حبیب
شیرزاد
وحید
نیکنام
مهدی
طاهری
حسن
ابراهیمزاده
تنش­های محیطی از عوامل مهم محدودکننده گسترش کشت و کار و عملکرد زیتون در مناطق گرم و خشک می­باشند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی برخی ویژگی­های مورفولوژیکی و میزان عناصر غذایی برگ 11 رقم زیتون (زرد، روغنی، ولیوتیکی، آربکین، کاریدولیا، ابلونگا، آمیگدالولیا، کرونایکی، لچینو، کنسروالیا و کورفولیا) کاشته شده در شرایط خاک­های شور منطقه طارم که تحت آبیاری با آب نسبتاً شور بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مورد مطالعه از نظر تعداد گل­آذین در شاخه، تعداد گل در گل­آذین، تعداد میوه در شاخه، شاخص کلروفیل و میزان عناصر غذایی برگ تفاوت معنی­داری با هم داشتند. تعداد میوه نهایی در شاخه در ارقام مورد مطالعه بین 66/1 تا 66/8 متغیر بود. بیشترین تعداد میوه در ارقام آربکین (66/8) و کورفولیا (33/7) و کمترین مقدار در ارقام روغنی (66/1)، زرد (33/3) و کاریدولیا (33/3) مشاهده شد. در بین ارقام مورد مطالعه، کرونایکی و آمیگدالولیا حاوی میزان کمتری از سدیم و کلر در برگهای خود بودند که احتمالاً ناشی از وجود مکانیسم­های مقاومت این ارقام در شرایط شوری میباشد و میتواند مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
تنش شوری
زیتون
سدیم
کلر
میوه نهایی
2018
04
21
13
22
https://rip.urmia.ac.ir/article_120663_52975d650edfd5fb307f3f4841479325.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
تأثیر اسید هیومیک بر فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی و متابولیتهای سازگار در توتفرنگی رقم سابرینا در شرایط تنش شوری
پیام
خدامرادی
جعفر
امیری
بهنام
دولتی
شوری از مخرب­ترین تنش­های غیر­زنده محیطی است که میزان تولید محصولات کشاورزی را در دنیا محدود نموده است. پژوهش­های کمی درباره کاربرد اسید هیومیک و تأثیر آن بر گیاهان در شرایط تنش شوری انجام گرفته است. به­منظور تعیین اثر اسید­هیومیک بر برخی ویژگی­های فیزیولوژیکی در توت­فرنگی رقم سابرینا در شرایط تنش شوری، آزمایش گلخانه­ای با سه فاکتور شامل دو روش کاربرد اسید هیومیک (محلول­پاشی برگی و کاربرد در محیط کشت)، سه غلظت اسید هیومیک (صفر، 300 و 600 میلی­گرم در لیتر) و سه سطح شوری ناشی از کلرید سدیم (صفر، 20 و 40 میلی­مولار) به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، میزان قندهای محلول و پروتئین کل در مقایسه با شاهد افزایش یافت. کاربرد اسید هیومیک در غلظت 600 میلی­گرم در لیتر در سطح شوری 40 میلی­مولار، میزان قندهای محلول را 8/3 برابر و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و گایاکول پراکسیداز را به­ترتیب به میزان 1/4 و 5/4 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. این پژوهش نشان داد که کاربرد اسید هیومیک (محلول­پاشی برگی و کاربرد در محیط کشت) می­تواند اثرات منفی شوری را در توت فرنگی رقم سابرینا تعدیل نماید.
آنزیمهای آنتی اکسیدانی
پرولین
توت فرنگی
قندهای محلول
کشت هیدروپونیک
2018
04
21
23
35
https://rip.urmia.ac.ir/article_120664_29beeb91e28cc12e5b31b59381f599af.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
اثر pH محیط کشت و غلظت ساکارز بر جوانهزنی درون شیشهای دانه گرده ارقام مختلف خرما (Phoenix dactylifera L.)
مریم
بروجردنیا
سیدسمیح
مرعشی
جوانه­زنی درون شیشه­ای برای تعیین قدرت جوانه­زنی دانه گرده به­کار می­رود. در این مطالعه طی دو آزمایش مجزا، اثر سطوح مختلف pH (7/4، 7/5، 7/6 و 7/7) و ساکارز (صفر، 6، 10 و 14 درصد) محیط کشت بر جوانه­زنی درون شیشهای دانه گرده در چهار رقم خرما (غنامی قرمز، سبزپرک، وردی و نر پاکوتاه) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که جوانهزنی دانهگرده ارقام مختلف خرما با افزایش pH محیط کشت از 7/4 تا 7/6 افزایش می­یابد، در صورتیکه با قلیایی شدن محیط کشت (pH برابر 7/7) میزان جوانه­زنی کاهش یافت. بیشترین و کمترین جوانه­زنی دانه گرده به ترتیب در ارقام غنامی قرمز (6/76%) و سبزپرک (3/57%) تحت شرایط pH بهینه (7/6) مشاهده شد. اثر غلظت ساکارز محیط کشت بر جوانهزنی دانه گرده معنیدار بود، به­طوریکه بیشترین درصد جوانهزنی دانه گرده در غلظت شش درصد مشاهده شد و در ساکارز 10 و 14 درصد، جوانه­زنی دانه گرده در ارقام مختلف کاهش یافت. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم نر پاکوتاه بیشترین درصد جوانه­زنی دانه گرده را در محیط ساکارز شش درصد نشان داد.
جوانهزنی دانه گرده
خرما
کشت درون شیشهای
2018
04
21
36
42
https://rip.urmia.ac.ir/article_120665_6c4505e9e0348b7dd06776f4ad2dac8e.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
تأثیر کاربرد پس از برداشت پوشش کیتوزان حاوی عصاره چای سبز بر ویژگیهای کیفی و ماندگاری میوه توتفرنگی رقم سلوا
کاظم
علیرضالو
روح اله
توکلیان
پریناز
جعفرپور
توت­فرنگی از جمله میوه­های حساس به آسیب­های مکانیکی و فیزیولوژیکی بوده و دارای سرعت متابولیسم و تخریب سریع در طول مدت زمان نگهداری است. در پژوهش حاضر از کیتوزان 1 درصد حاوی غلظت­های مختلف عصاره چای سبز (10، 20 و 30 درصد) برای پوشش­دهی میوه­های توت­فرنگی­ رقم سلوا استفاده شد و میزان کاهش وزن، pH، اسیدیته، مواد جامد محلول، آنتوسیانین کل، شاخص مربوط به رنگ (L, a, b)، شمارش میکروبی (باکتری­های کل، کپک­ها و مخمرها) و ویژگی­های حسی طی زمان نگهداری به مدت 16 روز در دما °C4 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در طول مدت زمان نگهداری، میزان کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول، تعداد باکتری­های کل، کپک­ها و مخمرها افزایش و ویژگی­های اسیدیته قابل تیتراسیون، آنتوسیانین کل و سفتی بافت کاهش پیدا کرد. توت­فرنگی­های پوشش داده شده با کیتوزان حاوی عصاره چای سبز دارای درصد کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول کمتر و اسیدیته قابل تیتراسیون، آنتوسیانین کل بالاتر و بافت سفت­تری نسبت به توت­فرنگی بدون پوشش­دهی (تیمار شاهد) بودند. از سوی دیگر نتایج نشان داد که پوشش­دهی میوه­های توت­فرنگی رقم سلوا با کیتوزان حاوی عصاره چای سبز سبب بهبود شاخص­های رنگ میوه و کاهش رشد میکروبی در طول مدت زمان نگهداری شد. افزایش غلظت عصاره چای سبز منجر به اثرات سینرژیستی با کیتوزان شد، بطوری که تیمار پوشش کیتوزان 1 درصد حاوی عصاره چای سبز 30 درصد دارای بهترین تأثیر در بهبود ویژگی­های کیفی و افزایش زمان ماندگاری بود.
پوششدهی
توتفرنگی
عصاره چای سبز
کیتوزان
ماندگاری
ویژگیهای کیفی
2018
04
21
43
56
https://rip.urmia.ac.ir/article_120666_cf036b6d03cf99b3e4e90b531951e145.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
تأثیر پوشش نانو ذرات اکسیدروی برخصوصیات فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنزیمی و انبارمانی میوه گیلاس (Prunus avium) رقم تکدانه مشهد
پریسا
افرا
لطفعلی
ناصری
میوه گیلاس (Prunus avium)رقم تکدانه مشهد، مستعد آلودگی به عوامل قارچی بوده و از عمر انباری کوتاهی برخوردار است. در پژوهش حاضر، کارآیی نانواکسیدروی به عنوان پوشش­ خوراکی جهت افزایش عمر انباری گیلاس مورد بررسی قرار گرفت. میوه­های گیلاس برداشت شده با نانواکسیدروی در غلظت­های 0، 03/0، 06/0 و 09/0 درصد (w/v) مورد تیمار قرارگرفته و به سردخانه­ای با دمای С ̊1 ± 2 و رطوبت نسبی 5 ±90 درصد انتقال یافتند. شاخص­هایی از قبیل pH، اسیدهای آلی، مواد جامد محلول، میزان پوسیدگی، میزان فنل کل، اسید آسکوربیک­ و میزان فعالیت آنزیم­ فنیل­آلانین­آمونیالیاز در دو مرحله به فاصله هر پانزده روز یک بار با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمار میوه گیلاس با نانواکسیدروی باعث کاهش فساد میوه­ها نسبت به میوه­های شاهد شد، به طوری که کمترین میزان فساد میوه­ها و بیشترین بازارپسندی در تیمار 09/0 درصد نانواکسیدروی در روز 15 پس از برداشت مشاهده شد. در روز سی­ام پس از برداشت، میزان فعالیت آنزیم فنیل­آلانین­آمونیالیاز در تیمار 09/0 درصد نانواکسیدروی به طور معنی­داری بالاتر از سایر تیمارها بود. میزان فنل کل در میوه­های تیمار شده نسبت به میوه­های شاهد افزایش یافت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پوشش­دهیمیوه گیلاس با نانواکسیدروی می­تواند به عنوان روشی سالم و بدون مضرات جانبی، مدت انبار­مانی میوه گیلاس را در سردخانه تا 30 روز افزایش دهد.
عمر قفسهای
فنل
فنیلآلانینآمونیالیاز
گیلاس
نانواکسیدروی
2018
04
21
57
66
https://rip.urmia.ac.ir/article_120667_3b93f452fedb2684e221e4c4a21d7c49.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
بررسی تنوع ژنتیکی زالزالکهای ایران (Crataegus spp.) بر اساس توالیهای ITS هستهای
ابوالفضل
علیرضالو
نیما
احمدی
پیمان
صالحی
علی
سنبلی
زالزالک (Crataegus L.) متعلق به تیره گل سرخ (Rosaceae) میباشد و کشور ایران یکی از اصلیترین مراکز تنوع این میوه ارزشمند محسوب میشود. اندامهای مختلف زالزالک (برگ، گل و میوه) به دلیل برخورداری از انواع فلاونوئیدها و پروآنتوسیانینها اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. با هدف شناخت و بهرهبرداری از پتانسیل ژنوتیپ­های بومی در کارهای اصلاحی، تنوع ژنتیکی این گیاه در ایران (56 منطقه از 11 استان) بر اساس توالی­های ITS هسته­ای مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی مولکولی توالی­یابی ناحیه ITS بهخوبی توانست، ژنوتیپ­ها و گونههای مختلف سرده Crataegus spp. را از هم جدا نماید که از لحاظ اصلاحی بسیار ارزشمند میباشد. در ایران فقط گونههای مربوط به Sect. Crataegusموجود میباشد که از پنج سری (Ser. Pentagynae، Ser. Erianthae، Ser. Orientalis، Ser. Microphyllae، Ser. Crataegus) تشکیل شدهاند. در پژوهش حاضر بهجز Ser. Microphyllae بقیه مشاهده شدند. در شاخه اول از درخت فیلوژنی حاصل از آنالیز دادهها، سری Ser. Orientalis، در شاخه دوم Ser. PentagynaeوSer. Erianthaeو در شاخههای سوم و چهارم سری Ser. Crataegusقرار گرفتند. پژوهش حاضر گستردهترین تحقیق در زمینه تنوع ژنتیکی زالزالک در ایران بود و نتایج این پژوهش میتواند در اصلاح و بهنژادی زالزالک مورد استفاده علمی قرار گیرد.
توالیهای ITS
توالییابی
تیره گلسرخ
زالزالک
2018
04
21
67
75
https://rip.urmia.ac.ir/article_120682_dc3d269b8e3e83029363fdee80caf8e1.pdf
پژوهش های میوه کاری
2538-4376
2538-4376
1397
3
1
چکیده
2018
04
21
1
7
https://rip.urmia.ac.ir/article_120802_8c358fb33aa1e680f15c89107b67e491.pdf