بررسی ویژگی‌های مورفولوژیکی، عملکردی و میزان عناصر غذایی برگ 11 رقم زیتون کاشته شده در شرایط محیطی منطقه طارم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری زیست‌شناسی علوم گیاهی، دانشکده زیست‌شناسی و قطب تبارزائی موجودات زنده ایران، پردیس علوم، دانشگاه تهران

2 استاد گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست‌شناسی و قطب تبارزائی موجودات زنده ایران، پردیس علوم، دانشگاه تهران

3 دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان

چکیده

تنش­های محیطی از عوامل مهم محدودکننده گسترش کشت و کار و عملکرد زیتون در مناطق گرم و خشک می­باشند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی برخی ویژگی­های مورفولوژیکی و میزان عناصر غذایی برگ 11 رقم زیتون (زرد، روغنی، ولیوتیکی، آربکین، کاریدولیا، ابلونگا، آمیگدالولیا، کرونایکی، لچینو، کنسروالیا و کورفولیا) کاشته شده در شرایط خاک­های شور منطقه طارم که تحت آبیاری با آب نسبتاً شور بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مورد مطالعه از نظر تعداد گل­آذین در شاخه، تعداد گل در گل­آذین، تعداد میوه در شاخه، شاخص کلروفیل و میزان عناصر غذایی برگ تفاوت معنی­داری با هم داشتند. تعداد میوه نهایی در شاخه در ارقام مورد مطالعه بین 66/1 تا 66/8 متغیر بود. بیشترین تعداد میوه در ارقام آربکین (66/8) و کورفولیا (33/7) و کمترین مقدار در ارقام روغنی (66/1)، زرد (33/3) و کاریدولیا (33/3) مشاهده شد. در بین ارقام مورد مطالعه، کرونایکی و آمیگدالولیا حاوی میزان‌ کمتری از سدیم و کلر در برگ‌های خود بودند که احتمالاً ناشی از وجود مکانیسم­های مقاومت این ارقام در شرایط شوری می‌باشد و می‌تواند مورد توجه بیشتری قرار گیرد. 

کلیدواژه‌ها