1
دانشجوی کارشناسیارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده
میوه گیلاس (Prunus avium)رقم تکدانه مشهد، مستعد آلودگی به عوامل قارچی بوده و از عمر انباری کوتاهی برخوردار است. در پژوهش حاضر، کارآیی نانواکسیدروی به عنوان پوشش خوراکی جهت افزایش عمر انباری گیلاس مورد بررسی قرار گرفت. میوههای گیلاس برداشت شده با نانواکسیدروی در غلظتهای 0، 03/0، 06/0 و 09/0 درصد (w/v) مورد تیمار قرارگرفته و به سردخانهای با دمای С ̊1 ± 2 و رطوبت نسبی 5 ±90 درصد انتقال یافتند. شاخصهایی از قبیل pH، اسیدهای آلی، مواد جامد محلول، میزان پوسیدگی، میزان فنل کل، اسید آسکوربیک و میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز در دو مرحله به فاصله هر پانزده روز یک بار با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمار میوه گیلاس با نانواکسیدروی باعث کاهش فساد میوهها نسبت به میوههای شاهد شد، به طوری که کمترین میزان فساد میوهها و بیشترین بازارپسندی در تیمار 09/0 درصد نانواکسیدروی در روز 15 پس از برداشت مشاهده شد. در روز سیام پس از برداشت، میزان فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز در تیمار 09/0 درصد نانواکسیدروی به طور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود. میزان فنل کل در میوههای تیمار شده نسبت به میوههای شاهد افزایش یافت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پوششدهیمیوه گیلاس با نانواکسیدروی میتواند به عنوان روشی سالم و بدون مضرات جانبی، مدت انبارمانی میوه گیلاس را در سردخانه تا 30 روز افزایش دهد.