1
دانشجوی سابق کارشناسیارشد علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)
2
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان
چکیده
انار یکی از قدیمیترین میوههای کشت شده در ایران میباشد که تنوع بالایی برای آن گزارش شده است. این پژوهش بهمنظور بررسی خصوصیات ریختشناسی و بیوشیمیایی میوه در هشت رقم انار محلی (علیاکبری، گـر، پوست قرمز، گلابی، سورهی، میرزایی، یزدانی و لپسرخی) در نجفآباد اصفهان انجام شد. میوههای انار در مرحله رسیدگی کامل برداشت و صفات مورد نظر بر اساس روشهای استاندارد اندازهگیری شدند. در بین ارقام مورد بررسی رقم پوست قرمز دارای بیشترین وزن صد آریل (2/45 گرم) بود. بیشترین ضخامت پوست میوه (71/4 میلیمتر) در رقم گر اندازهگیری شد. رقم علیاکبری دارای بیشترین مقادیر آنتوسیانین کل (41/1 میلیگرم در 100 گرم)، ترکیبات فنولیک (56/58 میلیگرم در 100 گرم) و اسیدیته قابل تیتراسیون (06/1 میلیگرم در 100 گرم) بود. بیشترین ضریب تغییرات فنوتیکی مربوط به صفت شاخص رسیدگی بود و ارقام لپسرخی و علیاکبری، بهترتیب دارای بیشترین و کمترین مقادیر این صفت بودند. بهطور کلی میتوان ارقام علیاکبری و سورهی را بهدلیل داشتن مقادیر بالاتری از صفات مطلوب بهعنوان ارقام برتر معرفی نمود.