بررسی توابع همبستگی کانونی صفات مورفوفیزیولوژی و بیوشیمیایی انگور یاقوتی سیستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل. ایران

2 استادیار پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل. ایران

3 دانشجوی دکترای حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک. ایران

10.30466/rip.2022.54003.1215

چکیده

انگور یاقوتی سیستان زودرس­ ترین انگور ایران است و با توجه به شرایط آب و هوایی خاص این منطقه بهترین محصول اقتصادی و تجاری را تولید می­ کند. این پژوهش برای تبیین همبستگی توابع کانونی بین صفات مورفوفیزیولوژی و بیوشیمیایی رقم انگور یاقوتی سیستان در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل مواد جامد محلول، اسیدیته کل، شاخص طعم، اسید آسکوربیک (صفات بیوشیمیایی) و کیفیت میوه، درصد پوسیدگی، درصد ریزش حبه­ ها، درصد کاهش وزن خوشه­ ها و ماندگاری پس از برداشت (صفات مورفوفیزیولوژی) بود. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار ویژه برای آزمون همبستگی کانونی مربوط به آزمون Hotelling-Lawley Trace و کمترین مقدار ویژه مربوط به آزمون Wilks' Lambda به ترتیب 2/76 و 0/19 است. در بین متغیرهای تابع کانونی مربوط به صفات بیوشیمیایی، متغیر کانونی سوم با 58 درصد بیشترین سهم را در تبیین صفات نشان داد. دو متغیر کانونی اول و دوم به ترتیب دارای 22 و 15 درصد سهم بودند. متغیرهای تابع کانونی مربوط به صفات مورفوفیزیولوژی به ترتیب 32، 23 و 13 درصد را تبیین کردند. به‌طورکلی نتایج معادلات کانونی صفات متقابل نشان داد هر چه میزان مواد جامد محلول در انگور سیستانی بالا باشد، کیفیت میوه و ماندگاری پس از برداشت انگور یاقوتی بالاتر می­ رود درحالی‌که درصد پوسیدگی، درصد کاهش وزن خوشه و درصد ریزش حبه ­ها کاهش می­ یابد. هم­چنین هر چه اسیدیته کل در میوه بالا می­ رود میزان ماندگاری پس از برداشت بیشتر و درصد کاهش وزن خوشه کاهش می­ یابد.

کلیدواژه‌ها


اکبریان، ا.، رحیم­ ملک، م.، سبزعلیان، م.ر. و سعیدی، ق.ا. 1395. ارزیابی تغییرات فیتوشیمیایی، مورفولوژیک و فعالیت آنتی‌اکسیدانی جمعیت ­های گیاه بیلهر (Dorema aucheri) کشت ‌شده در محیط ­های مختلف. فصلنامه گیاهان دارویی، 16(2): 1-17.
رضازادباری، ل.، رضازادباری، م.، قاسم ­نژاد، م. و علیزاده ­خالد­آباد، م. 1393. اثر نانوذرات تیتانیوم دی‌اکسید در ویژگی­ های انبارمانی و کنترل پوسیدگی پس از برداشت سه رقم انگور تازه­ خوری (سفید بی‌دانه، قزل­اوزوم و ریش‌بابا). نشریه پژوهش ­های صنایع غذایی، (3)24: 315-324.
شیخ­ الاسلامی، ز. و مختاریان، ع. 1392. بررسی کیفیت و عمرانباری ارقام انگور ترکمن و مقایسه آن با رقم ­های محلی. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی. 14(4): 1-12.
علوی­ سینی، س.م. و صبا، ج. 1393. بررسی ارتباط بین خصوصیات فیزیولوژیک و زراعی ژنوتیپ ­های مختلف گندم در شرایط دیم با استفاده از تجزیه همبستگی کانونی. تنش­ های محیطی در علوم زراعی. 7(1): 13-23.
فلاحی، ا.، حسنی ­مقدم، ا. و روستا، س. 1391. خصوصیات فیزیکی و ارزش تغذیه ­ای ارقام زرد و قرمز سیب لبنانی (Malus domestica) تولیدی لرستان. یافته، 14(2): 22-15.
کلانتری، خ. 1395. پردازش و تحلیل داده­ ها در روش جامعه ­سنجی با استفاده از نرم‌افزار .SPSS انتشارات فرهنگ صبا. 402 ص.
کوشش ­صبا، م. و مرادی، س. 1394. تغییرات ویژگی ­های فیزیکی و زیست‌شیمیایی برخی ارقام گلابی غرب کشور در طول دوره انبارداری. تولیدات گیاهی، 38(4): 81-96.
Aktaş, A.H., Şen, S., Yılmazer, M. and Cubuk, E. 2005. Determination of carboxylic acids in apple juice by RP HPLC. Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering (IJCCE), 24(1): 1-6.
Aprikian, O., Levrat-Verny, M.A., Besson, C., Busserolles, J., Rémésy, C. and Demigné, C. 2001. Apple favourably affects parameters of cholesterol metabolism and of anti-oxidative protection in cholesterol-fed rats. Food Chemistry, 75(4): 445-452.
Ayala-Zavala, J.F., Wang, S.Y., Wang, C.Y. and González-Aguilar, G.A. 2007. High oxygen treatment increases antioxidant capacity and postharvest life of strawberry fruit. Food Technology and Biotechnology, 45(2): 166-173.
Bidarnamani, F., Mortazavi, S.N. and Rahimi, M., 2020. Canonical Correlation Analysis for Determination of Relationship between Morphological and Physiological Pollinated Characteristics in Five Varieties of Phalaenopsis. Journal of Ornamental Plants, 10(4), pp.205-212.
Cargnin, A., 2019. Canonical correlations among grapevine agronomic and processing characteristics. Acta Scientiarum. Agronomy, 41.
Coseteng, M.Y. and Lee, C.Y. 1987. Changes in apple polyphenoloxidase and polyphenol concentrations in relation to degree of browning. Journal of Food Science, 52(4): 985-989.
Cruz, C.D., Regazzi, A.J. and Carneiro, P.C.S. 2012. Biometric models applied to genetic improvement. 4th Edition, Editora UFV, Viçosa. 514 p.
Dunetman, G.H. 1984. Introduction to Multivariate Analysis.Sage Publication, Beverly Hills, USA. 237p.
Einset, J., Dratt, C., Janick, J. and Moore, J.N. 1975. Advances in Fruit Breeding. Purdu University Press, West Lafayette. Ind. pp: 130-153.
Food and Agriculture Organization (FAO). 2017. Statistic Database.http/www.fao.org/ ag/agl/agll/spush. Htm.
Ghiasvand, A.R., Hosseinzadeh, S. and Pawliszyn, J. 2006. New cold-fiber headspace solid-phase microextraction device for quantitative extraction of polycyclic aromatic hydrocarbons in sediment. Journal of chromatography A, 1124(1-2): 35-42.
Gowda, V.N., Keshava, S.A. and Shyamalamma, S. 2008. Growth, yield and quality of Bangalore Blue grapes as influenced by foliar applied polyfeed and multi-K. ActaHorticulturae, 785: 207-211.
Hernandez-Munoz, P., Almenar. E., Del Valle, V., Velez, D. and Gavara, R. 2008. Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragariaananassa) quality during refrigerated storage. Food Chemistry, 110: 428-435.
Hotelling, H. 1936. Relations between two sets of varieties. Biometrika, 28 (3/4): 321–377.
Ledent, J.F. 1982. Morphology and yield in winter wheat grown under in high yielding conditions. Crop Science, 22 (6): 1115-1120.
Liu, J., Drane, W., Liu, X. and Wu, T. 2009. Examination of the relationships between environmental exposures to volatile organic compounds and biochemical liver tests: application of canonical correlation analysis. Environment Research, 109: 193–199.
Marchi, P.M., Carvalho, I.R., Dini, M., Szareski, V.J., Pelargin, A.J., Pereira, I.S., Antunes, L.E.C. 2020.  Genetic and Molecular Research. 19(2).
Pajk, T., Rezar, V., Levart, A. and Salbir, J. 2006. Efiiciency of apples, Strawberries, and tomatoes for reduction of oxidative stress in pigs as a model for human. Nutrition, 22: 376-384.
Pelea, L.P., Bandera-Fernandez, E., Herrero, J.V.B. and Valazquez-Palenzuela, J.B. 2020. Canonical correlation between vegetative and fruit characters in guava families (Psidium guajava L.). Cultivos Tropicales, 40 (3): e06.
Rangana, S. 1977. Manual for Analysis of Fruit and Vegetable Products, Tata McGrow Hill.
Sherry, A. and Henson, R.K. 2005. Conducting and interpreting canonical correlation analysis in personality research. International Journal of Service Industry Management, 84: 37-48.
Skinner, J. 1997. Micro scale chemistry; experiment in chemistry, measuring the amount of vitamin C in fruit drinks. Royal Society of Chemistry, P. 67.
Turk, R. and Memicoglu, M. 1993. The effect of different localities and harvest time on the storage period of quince. International Symposium on postharvest Treatment of Horticultural Crops, 368: 840-849.
Wall, M.M. 2006. Ascorbic acid, vitamin A, and mineral composition of banana (Musa sp.) and papaya (Carcia papaya) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis,19: 434-445.
Wang, H., Cao, G., and Prior, R.L. 1996. Total Antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44: 701-705.