بررسی زنیا و متازنیا در سه رقم فندق تحت تیمار گرده زاهای متفاوت و محلول‌پاشی روی و بور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری باغبانی (میوه‌کاری)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، ایران.

2 دانشیار گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، ایران.

3 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

10.30466/rip.2021.53457.1170

چکیده

ارقام تجاری فندق ( (Corylus avellana L.تفاوت قابل توجهی هم از لحاظ سازگاری گرده و هم‌چنین از نظر صفات و ترکیبات میوه و مغز دارند. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات منابع گرده مختلف بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی میوه در برخی از ارقام فندق ایران انجام شد. این مطالعه به­ صورت آزمایش اسپلیت‌ فاکتوریل با سه فاکتور که فاکتور اول شامل ارقام تجاری منتخب به­ عنوان والد مادری (گرداشکورات، فرتیل، سگورب)، فاکتور دوم گرده در چهار سطح شامل خودگرده ­افشانی، گرده حاصل از سه رقم گرچه، بولیبا و داویانا و فاکتور سوم شامل محلول­پاشی با دو ریزمغذی بور و روی در چهار سطح (شاهد، بور، روی و بور + روی) بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در منطقه اشکورات استان گیلان اجرا شد. نتایج نشان داد در تمامی ارقام مورد مطالعه دیکوگامی وجود داشت و تمام ارقام نر‌پیش‌رس بودند. نتایج بدست آمده حاکی از معنی­ دار بودن اثرات والد گرده بر صفات بذر و میوه فندق بود. براساس تجزیه واریانس داده­ ها اثر سه­ جانبه رقم مادری، رقم گرده­ زا و محلول­پاشی ریزمغذی­ ها بر ابعاد مغز، پروتئین و فسفر در سطح 1 درصد معنی­ دار بود. بیشترین (6 /11 درصد) و کم‌ترین (81 /8 درصد) مقدار پروتئین به ­ترتیب در تیمار فرتیل با دانه گرده گرچه و محلول‌پاشی بور و روی، و تیمار گرداشکورات با دانه گرده داویانا و بدون محلول‌پاشی مشاهده شد. بیشترین (9 /201 درصد) و کم‌ترین (8 /26 درصد) مقدار فسفر به ترتیب در تیمار گرداشکورات با دانه گرده گرچه و محلول‌پاشی روی و تیمار سگورب با دانه گرده بولیبا و بدون محلول‌پاشی مشاهده شد. بیشترین (1125 میلی‌متر مکعب) و کم‌ترین (2 /797 میلی‌متر مکعب) حجم مغز به ترتیب با منبع گرده گرچه با محلول‌پاشی و بدون محلول‌پاشی مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


امامی، ع. 1375. روش تجزیه گیاه، جلد دوم، نشریه فنی شماره 982، موسسه تحقیقات خاک و آب.
جوادی، د. و عابدی ­قشلاقی، ا. 1385. اثرهای دانه‌های گرده مختلف بر ویژگی­های خشک میوه و مغز فندق (.Corylus avellana L.). مجله علوم و فنون باغبانی ایران، 7(1): 15-22.
جوادی، د. و عابدی ­قشلاقی، ا. 1399. اثر منبع دانه گرده روی برخی از ویژگی‌های خشک‌ میوه رقم‌های فندق در شرق استان گیلان. مجله علوم و فنون باغبانی ایران، 21(3): 225-236.
فلاحی، م. 1390. ارزیابی تأثیر دانه گرده ژنوتیپ­های مختلف بر روی عملکرد و کیفیت میوه فندق، پایانامه کارشناسی­ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت.
گلزاری، م.، راحمی، م.، حسنی، د.ف.، وحدتی، ک. و محمدی، ن. 1392. بررسی میزان پروتئین، روغن و اسیدهای چرب برخی ارقام گردو (Juglans regia L.) و تأثیر دانه گرده بر برخی خصوصیات آن. فصلنامه علوم و صنایع غذایی، (38): 21-31.
مرادی، م.، روشن، ف. و سیادت، س. 1395. اثر محلول­پاشی سولفات روی بر محتوای عناصر معدنی، عملکرد دانه و روغن دو رقم گلرنگ (Carthamus tinctorius L.). مجله علوم زراعی ایران، 17(2): 153-164.
مومن ­پور، ع.، عابدی، ع.، ایمانی، ع. و رحیمی، ع. 1390. بررسی اثر خود و دگرگرده‌افشانی روی کمیت و کیفیت میوه برخی از ژنوتیب‌های خودسازگار بادام. مجله پژوهش‌های تولید گیاهی، 18(4): 73-89.
AOAC. 1984. Official methods of analysis, 14 Ed: Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC. USA.
Aslıhan, Ç., Giampiero, V. and Meral, U. 2019. Differential effects of low and high temperature stress on pollen germination and tube length of hazelnut (Corylus avellana) genotypes. Scientia Horticulturae, 255: 61-69.
Bybordi, A. and Malakouti, M.J. 2005. Effects of foliar applications of nitrogen, boron and zinc on fruit setting and quality of almonds. In IV International Symposium on Pistachios and Almonds, 726: 351-358.
Christensen, P., Beede, R.H. and Peacock, W. 2016. Fall foliar sprays prevent boron deficiency symptomps in grapes. California Agriculturae, 60(2): 100–103.
FAO. 2020. http://www.fao.org/economic/ess/en/.
Fattahi, R., Mohammadzedeh, M. and Khadivi-Khub, A. 2014. Influence of different pollen sources on nut and kernel characteristics of hazelnut. Scientia Horticulturae, 173: 15-19.
Gallego, A., Malik, S., Yousefzadi, M., Makhzoum, A., Tremouillaux-Guiller, J. and Bonfill, M. 2017. Taxol from Corylus avellana: paving the way for a new source of this anticancer drug. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 129(1): 1–16.
Golzari, M., Hassani, D., Rahemi, M. and Vahdati, K. 2016. Xenia and metaxenia in Persian Walnut (Juglans regia L.). Journal of Nuts, 7(2): 101-108.
Hosseinpour, A., Seifi, E., Javadi, D., Ramezanpour, S.S. and Molnar, T.J. 2013. Nut and kernel characteristics of twelve hazelnut cultivars grown in Iran. Scientia Horticulturae, 150: 410-413.
Kumar, K. and Das, B. 1996. Studies on xenia in almond (Prunus dulcis (Miller) D.A.Webb). Journal of Horticultural Science, 71(4): 545-549.
Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. Acadmic Press London. 313-323.
Me, G., Radicati, L., Vallania, R., Miaja, M.L., Valentini, N. and Pancheri, G. 2000. Research on the genetics of incompatibility in Corylus. Acta Horticulturae, 538(2): 477-481.
Mirvat, E., Gobarah. M., Mohamed, H. and Tawfi, M.M. 2006. Effect of phosphorus fertilizer and foliar spraying with zinc on growth, yield and quality of groundnut under reclaimed sandy soils. Journal of Applied Science Research, 2(8): 491-496.
Murphy, J.A.M.E.S. and Riley, J.P. 1962. A modified single solution method for the determination of phosphate in natural waters. Analytica Chimica Acta, 27: 31-36.
Ozdemir, F. and Akıncı, I. 2004. Physical and nutritional properties of fourmajor commercial Turkish hazelnut varieties. Jounal of Food Engeneering, 63(3): 341–347.
Patil, H.R.V.T., Bennurmath, P. and Doni, S. 2018. Role of zinc, copper and boron in fruit crops. International Journal of Chemical Studies, 6(1): 1040-1045.
Pandit, A.H., Wani, M.S., Mir, M.A., Bhat, K.M., Wani, S.M. and Malik, A.R. 2011. Effect of foliar application of boron and zinc on fruit set and productivity of almond. Acta Horticulturae, 903: 1007-1009.
Paula, S.A., Eduardo, R. and Silivia, H. 2003. Infuence of foliar boron on fruit set and yield of hazelnut. Journal of Plant Nutrition, 26(3): 561-569.
Pliestic, S., Dobricevic, N., Filipovic, D. and Gospodaric. Z. 2006. Physical properties of filbert nut and kernel. Biosystems Engineering, 93(2): 173-178.
Pollard, A.S., Parr A.J. and Loughman, B.C. 1977. Boron in relation to membrane function in higher plants. Journal of Experimental Botany, 28: 831-841.
Shawer, S.S. and Rizk, A.H. 2012. Evaluation of phosphorus fertilization and foliar application of zinc sourses on growth and nutrients uptake of aquash plants. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 3(1): 53-62.
Sotomayor, C., Silva, H. and Castro, J. 2002. Effectiveness of boron and zinc foliar sprays on fruit setting of two almond cultivars. Acta Horticulturae, 591: 437-440.
Seyhan, F., Ozay, G., Saklar S., Ertas, E., Satir, G. and Alasalvar, C. 2007. Chemical changes of three native Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.) during fruit development. Food Chemistry, 105(2): 590-596.
Thompson, M.M. 1977. Inheritance of nut traits in filbert (Corylus avellana L.). Euphytica, 26(2): 465-474.
Tsantili, E., Takidelli, C., Christopoulos, M., Lambrinea, E., Rouskas, D. and Roussos, P. 2010. Physical, compositional and sensory differences in nuts among pistachio (Pistachia vera L.) varieties. Scientia Horticulturae, 125(4): 562-568.
Valentini, N., Rolle, L., Stévigny, C. and Zepa, G. 2006. Mechanical behaviour of hazelnuts used for table consumption under compression loading. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(8): 1257-1262.
Xu, Y.X., Hanna, M.A. and Josiah, S.J. 2007. Hybrid hazelnut oil characteristics and its potential oleochemical application. Industrial Crops and Products, 26(1): 69-76.
Whitty, E.N. and Chambliss, C.G. 2005. Fertilization of field and forage crops. Nevada State University Publication, 21-24.