بهینه‌سازی شرایط کشت درون شیشه‌ای و بررسی اثر تنش شوری در انگور رقم اسکارلت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

2 دانشیارگروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

3 استاد بیوتکنولوژی گیاهی، گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

4 مربی مرکز خدمات تخصصی کشت بافت و تکثیر درختان میوه و گیاهان زینتی، سازمان جهاد دانشگاهی تهران، تهران، ایران.

10.30466/rip.2022.54286.1246

چکیده

انگور به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین محصولات باغی جهان شناخته می‌شود. با این حال به‌علت مقاومت اندک آن نسبت به تنش شوری، چالش‌های فراوانی در زمینه تولید آن وجود دارد. یکی از ارقام اصلاح شده انگور، رقم اسکارلت سلطنتی می‌باشد. به منظور مطالعه اثر تیمارهای هورمونی و محیط کشت بر پرآوری رقم اسکارلت، سه غلظت هورمونBAP به ترتیب 0، 4/44 و 8/88 میکرومولار و سه غلظت هورمون NAA به ترتیب 0، 2/68 و 5/37 میکرومولار در محیط‌ های کشت MS و DKW، به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان از برتری تیمار محیط کشت MS حاوی 4/44 میکرومولار BAP به همراه 2/68 میکرومولار NAA، نسبت به سایر تیمارها با 67/77 درصد پرآوری بود. همچنین به منظور بهینه‌سازی محیط کشت ریشه‌زایی، سه غلظت هورمون 0، 2/46 و 4/92 میکرومولار IBA و سه غلظت هورمون IAA به ترتیب 0، 2/86 و 5/71 میکرومولار در محیط‌ های کشت MS و DKW، به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه آماری کاملا تصادفی اعمال شدند. بررسی صفات ریشه‌زایی نیز نشان از برتری تیمار محیط کشت DKW حاوی 4/92 میکرومولار هورمون IBA با 81 درصد ریشه‌زایی بود. پس از بهینه‌سازی محیط کشت، تیمار‌های شوری شامل 4 غلظت 0، 50، 100 و 200 NaCl mM در قالب طرح کاملا تصادفی اعمال شد. نتایج مربوط به صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمایی نشان از مقاومت گیاه نسبت به سطح تنش mM 50 بود، با این حال رقم اسکارلت قادر به تحمل سطوح 100  و 200mM  نبوده و نسبت به این سطوح حساس می‌باشد.

کلیدواژه‌ها