تأثیرمحلول پاشی اسید بوریک و کلات روی و پوشش دهی خوشه بر برخی صفات کمی و کیفی میوه خرمای پیارم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگاه، بندرعباس، ایران.

2 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

3 استادیار بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، بندرعباس، ایران.

4 دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، شیراز، ایران.

10.30466/rip.2023.54332.1248

چکیده

خرمای پیارم یکی از مهم‌ترین خرماهای ایران بوده که جایگاه خاصی در بازار داخلی در مقایسه با سایر ارقام خرما پیدا کرده و صادرات آن رو به افزایش است. در پژوهش حاضر، اثر محلول‌پاشی خوشه‌گل با روی و بور و پوشش‌دهی خوشه بر ویژگی‌های کمی و کیفی خرمای پیارم مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 10 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای محلول‌پاشی، شامل 1) اسید بوریک با غلظت دو در هزار؛ 2) کلات روی با غلظت دو در هزار؛ 3) اسید بوریک دو در هزار+ کلات روی دو درهزار؛ 4) آب‌ مقطر و 5) شاهد (بدون محلول‌پاشی) اجرا شد. پوشش دهی در دو سطح شاهد (بدون پوشش) و پوشش توری روی خوشه میوه در مرحله خلال انجام شد. در این پژوهش ویژگی های کمی (وزن، طول و قطر میوه)، کیفی ظاهری (آسیب‌ حشرات) و شاخص‌های بیوشیمیایی میوه (پی‌اچ، مواد جامد محلول، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و قند کل) ارزیابی شد. همه تیمارهای محلول‌پاشی باعث بهبود شاخص‌های کمی و کیفی میوه شدند. تیمار ترکیبی اسید بوریک دو در هزار+ کلات روی دو درهزار نسبت به شاهد باعث افزایش مواد جامد محلول (6/22 درصد) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی میوه‌ها (7/7 درصد) شد. نتایج نشان داد که پوشش خوشه باعث کاهش خسارت حشرات (96/47درصد) نسبت به شاهد شد و مواد جامد محلول (2/15 درصد) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (14/72 درصد) افزایش یافت. با توجه به نتایج، برای افزایش کیفیت میوه خرمای پیارم استفاده از تیمار اسید بوریک و کلات روی و همچنین پوشش‌دهی خوشه توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها