بررسی اثر ال-‌آرژنین و پوشش خوراکی ژل آلوئه‌ورا بر انبارمانی خرمای خاصویی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

2 دانشیار گروه مهندسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

3 محقق بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان

10.30466/rip.2022.54338.1249

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر پوشش خوراکی ال‌-آرژنین و آلوئه‌ورا بر حفظ خصوصیات ظاهری و کیفیت خرمای نیمه‌خشک خاصویی در طول انبارداری، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. فاکتور اول شامل هفت تیمار متشکل از شاهد، سه غلظت 1، 2 و 5 میلی‌مولار ال‌‌-آرژنین و سه غلظت 25، 50 و 75 درصد ژل آلوئه‌ورا و فاکتور دوم شامل زمانهای مختلف انبارمانی (طی 9 ماه) بود. در هر بار اندازه‌گیری صفات مختلف شامل درصد کاهش وزن، درصد کل مواد جامد محلول (TSS)، pH، اسید قابل تیتر، فنل و فلاونوئید کل، شاخص‌های رنگ شامل L*، a*، b* و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بررسی شدند. براساس نتایج به‌دست آمده از این پژوهش، کم‌ترین درصد کاهش وزن در تیمار ال-‌آرژنین 1 میلی‌مولار مشاهده شد. فلاونوئید و فنل کل به تدریج با گذشت زمان بطور معنی داری کاهش یافتند. بیشترین محتوی فلاونوئید کل در نه ماه بعد از نگهداری مربوط به تیمار آلوئه ورا با غلظت 75 درصد بود. محتوی آنتی اکسیدان خرما نیز به تدریج با گذشت زمان بطور معنی‌داری کاهش یافت. تیمارها تاثیر معنی‌داری بر میزان آنتی اکسیدان خرما نداشتند. در ماه هفتم انبارمانی تفاوت معنی‌داری در محتوی مواد جامد محلول خرمای تیمار شده با ال-آرژنین و شاهد مشاهده شد. شاخص L* به تدریج با گذشت زمان افزایش یافت، اما تیمارها تاثیر معنی‌داری بر این شاخص نداشتند. نتایج نشان داد که تیمار ال-‌آرژنین 1 میلی‌مولار و ژل آلوئه‌ورا با غلظت 75 درصد، نسبت به دیگر تیمارهای مورد بررسی، تاثیر بیشتری در حفظ خصوصیات کمی وکیفی میوه خرما داشتند.

کلیدواژه‌ها