تأثیر روش کاربردی گرده‌افشانی تکمیلی بر صفات مورفولوژیکی میوه کیوی رقم هایوارد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

2 محقق پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

10.30466/rip.2023.54462.1257

چکیده

گرده‌افشانی تکمیلی می‌تواند کمیت و کیفیت میوه کیوی را بهبود بخشد. بنابراین، بررسی حاضر به منظور ارزیابی تأثیر روش‌های مختلف گرده‌افشانی تکمیلی بر ویژگی‌های کمی و شاخصه‌های رنگ میوه کیوی رقم هایوارد انجام شد تا مؤثرترین و کاربردی‌ترین روش گرده‌افشانی تکمیلی معرفی شود. در این آزمایش از روش‌های گرده‌افشانی دستی با گرده جمع‌آوری شده از گل‌های نر (توموری) و همچنین روش گرده‌افشانی به صورت محلول‌پاشی با گرده خالص (جمع‌آوری شده از گل‌های پایه نر) و گرده‌افشانی به صورت محلول‌پاشی با گرده ناخالص (جمع‌آوری شده از ورودی لانه زنبورهای عسل در زمان بازشدن گل‌های پایه نر کیوی) استفاده شد. در مقایسه با میوه‌هایی که به صورت طبیعی گرده‌افشانی شده بودند، میوه‌های گرده‌افشانی شده توسط محلول‌پاشی با گرده ناخالص دارای تعداد بذر (16/85 درصد)، طول (8/50 درصد)، قطر (13/40 درصد)، حجم (18/68 درصد)، وزن (14/89 درصد) و ماده خشک (10/23 درصد) بیشتر و در عین حال چگالی (4/64 درصد) کمتری بودند. این امر می‌تواند به دلیل افزایش گرده‌افشانی کامل گل‌ها، تولید بذر بیشتر و افزایش تولید هورمون‌های رشد در داخل میوه باشد که باعث افزایش رشد دیواره تخمدان و در نتیجه رشد میوه شده است. همچنین، میوه‌های گرده‌افشانی شده به روش محلول‌پاشی با گرده ناخالص کمترین میزان شاخصه‌های رنگ L* و a* گوشت میوه (یعنی سبزی بیشتری) را نسبت به سایر میوه‌ها دارا بودند. بر اساس نتایج بررسی حاضر، به عنوان یک روش مؤثر و کاربردی می‌توان گرده‌افشانی تکمیلی به صورت محلول‌پاشی با گرده ناخالص را به منظور افزایش کمیت میوه کیوی رقم هایوارد در زمان برداشت به باغداران کیوی توصیه نمود.

کلیدواژه‌ها