ارزیابی درصد و محتوای اسیدهای چرب در برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های بادام( Prunus dulcis Mill.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

2 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

3 دانشیار پژوهشکده میوه های معتدله و سرد سیری مؤسسه تحقیقات باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

10.30466/rip.2023.54702.1280

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی درصد و ترکیب اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع روغن مغز بادام در ارقام و ژنوتیپ‌های A200، K14-24، K9-2، KD-8(48)، K16-30، A100-8-2، ربیع (Rabie)، روبی (Roby)، صبا (Saba) و سوپرنوا (Supernova) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بر اساس نتایج، بیشترین وزن خشک‌میوه بادام در رقم Rabie با میزان 4/3 گرم و کم‌ترین وزن خشک‌میوه در رقم Roby با میزان 1/80 گرم مشاهده شد. بیشترین درصد روغن مغز بادام در رقم صبا (63/50) و کم‌ترین درصد آن در رقم‌های K14-24 و  Roby (به‌ترتیب 50/50 و 50/60) اندازه‌گیری شد. بیشترین میزان اسید بوتریک در رقم سوپرنوا (0/57%)، بیشترین میزان اسید پالمیتیک در رقم روبی Roby (%9/75) و بیشترین میزان اسید استئاریک و اسید پالمیتولئیک در رقم K9-2 (به‌ترتیب 2/80% و 0/96%) مشاهده شد. بیشترین درصد اسید هپتادکانوئیک در رقم روبی (%0/51)، اسید لینولئیک در رقم روبی (%27/22) و اسید اولئیک در ژنوتیپ A100-8-2 به میزان (%76/78) مشاهده شد. در بین اسیدهای چرب، اسید بوتریک و اسید هپتادکانوئیک بیشترین درصد ضریب تغییرات را نشان داده و از تنوع بیشتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج، روغن مغز ارقام مورد بررسی بادام، حاوی میزان قابل توجهی از اسیدهای چرب‌غیراشباع شامل اسید اولئیک و اسید لینولئیک بودند که از نظر تغذیه‌ای حائز اهمیت می باشد. رقم Saba به لحاظ دارا بودن بیشترین درصد روغن و رقم Roby به دلیل داشتن بیشترین مقادیر اسید لینولئیک در تجزیه خوشه‌ای در گروه‌های جداگانه‌ای قرار گرفتند.

کلیدواژه‌ها