واکنش رشد و نموی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی توت فرنگی (Fragaria x ananassa Duch.) به سیستم کشت و غلظت‌های مختلف عناصر معدنی محلول غذایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد، مهاباد، ایران.

2 دانشیارگروه علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران.

3 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد مهاباد، مهاباد، ایران.

10.30466/rip.2023.54739.1284

چکیده

به‌منظور بررسی خصوصیات رشد و نموی، کیفی، عملکرد و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی توت‌فرنگی رقم آروماس تحت تاثیر سطوح مختلف هدایت الکتریکی محلول غذایی بر اساس تغییرات عناصر معدنی پرمصرف (EC= 0.65-1.3 dS/m) و سیستم کشت (گلخانه و فضای آزاد)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح‌ بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. در طول آزمایش پارامترهای رشد و نموی، کیفی و بیوشیمیایی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج آزمایش، اغلب صفات مورد بررسی همزمان با افزایش EC محلول ‌غذایی روندی افزایشی نشان دادند. به‌طوری‌که وزن خشک برگ، ویتامین ث و فعالیت آنزیم‌های SOD ،POD و CAT، با افزایش EC محلول غذایی از 0/65 به 1/3 (dS/m) افزایش معنی‌داری پیدا کردند. از طرفی در فضای آزاد پارامترهای محتوای آنتوسیانین (14/52 میلی‌گرم بر 100 گرم وزن تر)، ویتامین ث (51/99 میلی‌گرم بر 100 میلی‌لیتر آب میوه)، شاخص طعم (13/19)، محتوای فنل (84/01 میلی‌گرم اسید گالیک بر صد گرم وزن تر) و فلاونوئید (2/26 میلی‌گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک) نسبت به گلخانه دارای میزان بیشتری بودند. همچنین فعالیت آنزیم ­های آنتی‌اکسیدانی نیز در گیاهان پرورش یافته در فضای آزاد بیشتر بود. با این حال سطح ویژه برگ و عملکرد در گیاهان پرورش یافته در سیستم گلخانه و EC 1.3 dS/m  بیشتر بود.  براساس نتایج آزمایش، امکان کشت بدون خاک توت فرنگی در شرایط فضای آزاد موفقیت ­آمیز بوده، به­ علاوه شاخص­ های کیفی در مقایسه با میوه ­های تولید شده در سیستم گلخانه که برای مصرف کنندگان بسیار حائز اهمیت است، به­ طور معنی‌داری افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها