بررسی روند تغییرات صفات میوه و هسته در برخی از ژنوتیپ های انتخابی زیتون در برداشت‌های مختلف

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

2 دانشیار گروه تولیدات گیاهی و ژنتیک، دانشکده دانش و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

3 فارغ‌التحصیل دکتری میوه‌کاری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

10.30466/rip.2024.55035.1302

چکیده

زیتون گیاهی نیمه‌گرمسیری است که به دلیل ارزش غذایی بالا، در بسیاری از نقاط دنیا کشت و کار می‌شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی روند تغییرات صفات میوه و هسته ژنوتیپ‌های انتخابی زیتون در تاریخ‌های مختلف برداشت در شرایط آب و هوایی شهرستان سرپل ذهاب در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو واقع در استان کرمانشاه در سال باغی 1398 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل درختان بالغ هفت ژنوتیپ برتر زیتون به نام‌های D1 ،Dd1 ،Gw ،Ps1 ،Bn3 ،Bn6 و Ds3 و تاریخ‌های برداشت 15 تیر، 30 تیر، 15 مرداد، 30 مرداد، 15 شهریور، 30 شهریور و 15 مهر بودند. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ Dd1 با بیشترین وزن میوه، قطر میوه، وزن تر و خشک گوشت و بیشترین حجم میوه در میان ژنوتیپ‌های دیگر بهترین خصوصیات کمی میوه را نشان داد و با نزدیک شدن به برداشت‌های آخر بر میزان صفات کمی میوه و هسته افزوده شد و بیشترین وزن میوه، قطر میوه، وزن خشک گوشت، درصد گوشت و بیشترین نسبت وزن گوشت به هسته در تاریخ برداشت 15 مهر مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها