تاثیر برهمکنش پایه و پیوندک‌ بر شاخص‌های فتوسنتزی، خصوصیات و خواص آنتی اکسیدان میوه آلو

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشکده میوه های معتدله و سرد سیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ترویج وآموزش کشاورزی، کرج، ایران.

2 پژوهشگر پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات ترویج و آموزش کشاورزی، کرج، ایران.

10.30466/rip.2024.55362.1325

چکیده

آلو یکی از مهمترین میوه‌های هسته‌دار فراسودمند و جز 15 میوه با تولید بالا در جهان است. نوع پایه و پیوندک در درختان آلو تاثیر قابل‌توجهی بر استقرار گیاه، قدرت جذب، فتوسنتز و کیفیت میوه دارد. در مطالعه حاضر، تاثیر برهمکنش هفت پایه (GN، GF، تترا، پنتا، ماریانا، سنت جولین، و میروبالان c29) با سه رقم تجاری (سیمکا، زوکلا و شماره 16) بر صفات فتوسنتزی، میوه و فعالیت آنتی اکسیدانی مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس مقایسه میانگین اثرات متقابل، در رقم زوکلا روی پایه ماریانا بیشترین مقادیر مواد جامد محلول کل، ویتامین ث، اسیدیته کل و نرخ فتوسنتز ثبت شد. رنگیزه‌های نوری و صفات آنتی اکسیدان در زوکلا بر روی همین پایه دارای بیشترین مقدار بود. بر اساس نتایج، رقم شماره 16 میوه‌های درشت‌تر و باکیفیت‌تری را تولید نمود. پایه سنت جولین نیز بیشترین تاثیر را بر  ابعاد، وزن تر و خشک میوه داشت. ماریانا و میروبالان c29 برای همه ارقام بیشترین تاثیر را روی محتوای فنل کل، فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدان، اسیدیته کل و مواد جامد محلول داشتند. همچنین بیشترین مقادیر هدایت روزنه‌ای، نرخ فتوسنتز و رنگیزه‌های نوری روی پایه‌های ماریانا و سنت جولین بدست ‎آمد. در مجموع، بر اساس نتایج مطالعه حاضر، پایه‌های ماریانا (جهت تولید میوه با کیفیت‌تر و دارای ارزش غذایی بیشتر) و سنت جولین (جهت تولید میوه‌های درشت‌تر) را می توان به عنوان بهترین پایه برای ارقام آلو معرفی نمود.

کلیدواژه‌ها