1
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
2
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
چکیده
میوه انگور به دلیل دارا بودن انواع فلاونوئید از جمله آنتوسیانینها و فلاونولها از ارزش غذایی و دارویی بالایی برخوردار است که نوع و درصد این ترکیبات تحت تأثیر ژنوتیپ و شرایط محیطی قرار میگیرد. بدین منظور خصوصیات بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی 15 ژنوتیپ و رقم تجاری انگور (شاهانی، مکه اوزومی، فلیم سیدلس، ملائی قرمز، گوگلی، بیدانه قرمز ، بیدانه سفید، شرشیرا، گوی اوزوم، کرالوآ، یزداندائی، کرالویی سفید، یددی سی بیرقاریش، حبه درشت سفید و عسگری) از خرمدره (استان زنجان) تهیه و مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این بررسی میزان مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، شاخص طعم، درصد پکتین، میزان فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی، کلروفیل، کاروتنوئید و آنتوسیانین اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که بین ارقام و ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر صفات ارزیابی شده اختلاف معنیداری وجود داشت. بیشترین میزان مواد جامد محلول (7/23%)، شاخص طعم، فنل کل، فعالیت آنتیاکسیدانی (66/88%) در رقم شاهانی مشاهده شد. در تجزیه کلاستر بر اساس فعالیت آنتیاکسیدانی، رقم شاهانی بیشترین تفاوت را نسبت به سایر ژنوتیپها و ارقام نشان داد و گروه جداگانهای را به خود اختصاص داد. بر اساس نتایج تجزیه همبستگی، بین فنل کل، فلاونوئید و آنتوسیانین با فعالیت آنتی اکسیدانی همبستگی بالایی به ترتیب 873/0، 530/0 و 762/0 مشاهده شد. به عنوان یک نتیجه نهائی، بیشترین میزان مواد جامد محلول، شاخص طعم، فنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در مقایسه با بقیه ارقام و ژنوتیپها در رقم شاهانی مشاهده شد.
ربیعی, ولی, & حیدرنژادگیگلو, رسول. (1399). ارزیابی کیفیت غذائی و آنتی اکسیدانی برخی ارقام و ژنوتیپ های انگور در منطقه خرمدره (استان زنجان). پژوهش های میوه کاری, 5(2), 119-131.
MLA
ولی ربیعی; رسول حیدرنژادگیگلو. "ارزیابی کیفیت غذائی و آنتی اکسیدانی برخی ارقام و ژنوتیپ های انگور در منطقه خرمدره (استان زنجان)", پژوهش های میوه کاری, 5, 2, 1399, 119-131.
HARVARD
ربیعی, ولی, حیدرنژادگیگلو, رسول. (1399). 'ارزیابی کیفیت غذائی و آنتی اکسیدانی برخی ارقام و ژنوتیپ های انگور در منطقه خرمدره (استان زنجان)', پژوهش های میوه کاری, 5(2), pp. 119-131.
VANCOUVER
ربیعی, ولی, حیدرنژادگیگلو, رسول. ارزیابی کیفیت غذائی و آنتی اکسیدانی برخی ارقام و ژنوتیپ های انگور در منطقه خرمدره (استان زنجان). پژوهش های میوه کاری, 1399; 5(2): 119-131.