تاثیر کم آبیاری مداوم بر عملکرد و برخی شاخص‌های مورفولوژیک و بیوشیمیایی میوه سه توده عناب (Ziziphus jujuba Mill.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

2 استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

3 استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

4 کارشناس پژوهش موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

5 کارشناس پژوهش بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

10.30466/rip.2021.53329.1159

چکیده

در این مطالعه تأثیر کم آبیاری مداوم (SDI) بر برخی شاخص­های کمی و کیفی میوه سه توده عناب (Ziziphus jujuba Mill.)، در شرایط لایسیمتری و در ایستگاه تحقیقات بیابان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی  استان یزد، بررسی شد. تیمارهای اعمال شده شامل، آبیاری کامل (شاهد)، 30 درصد و60 درصد کم آبیاری مداوم (به ترتیب تنش ملایم و شدید) و سه توده فلارگ، گیوک و القور بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی به مدت یکسال و در فصل زراعی 1396-1397 انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمار شاهد از نظر عملکرد میوه (36 /239 گرم به ازای هر درخت)، تعداد میوه ( 06 /279 عدد در هر درخت)، متوسط وزن خشک هر میوه (89 /0 گرم)، قطر و طول میوه (به­ترتیب 19 /15 و 17 /16میلی­متر)، قندهای محلول (251899 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک) و فعالیت آنتی­اکسیدانی (61 /42 %) تفاوت معنی‏داری در سطح احتمال 1 درصد با سایر تیمارها داشته و دارای بالاترین مقدار بود. بیشترین میزان فنل کل (32 /36 میلی­گرم بر گرم وزن خشک) مربوط به تیمار 60 درصد کم آبیاری بود. کمترین وزن متوسط میوه (P<0.05) و بیشترین میزان فنل کل (P<0.01) مربوط به توده القو بود که با سایر توده­ ها اختلاف معنی ­داری را نشان داد. رفتار توده­ های مختلف در مواجه با تنش خشکی، اختلاف معنی­ داری را نشان نداد. توصیه می­شود با توجه به تأثیر معنی­ دار محتوای نسبی آب خاک بر شاخص ­های کمی و کیفی میوه هر سه توده عناب مورد آزمایش، برنامه آبیاری بگونه­ ای طراحی و دنبال شود که تا حد ممکن نیاز آبی گیاه تأمین و از بروز تنش خشکی، جلوگیری شود.

کلیدواژه‌ها


احمدی، ک.، عبادزاده، ح.ر.، حاتمی، ف.، حسین ­پور، ر. و عبدشاه، ه. 1399. آمارنامه کشاورزی سال 1398، جلد سوم: محصولات باغی، 163 ص.  https://www.maj.ir/Index.aspx?page
حسین ­آوا، س. 1381. عناب، نشریه ترویجی، موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر، 19 ص.
راد، م.ه.، اصغری، م.ر. و عصاره، م.ح. 1394. اثر تنش خشکی بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه انار (Punica granatum L.) رقم رباب نیریز در شرایط اقلیمی خشک. به ­زراعی نهال و بذر، 31(1): 75-90.
راد، م.ه.، عصاره، م.ح.، وظیفه ­شناس، م.ر. و سلطانی، م. 1398. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی تعیین نیاز آبی و بررسی ویژگی­ های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی سه توده مهم عناب (Ziziphus jujuba Mill.) تحت تأثیر تنش خشکی در شرایط لایسیمتری. موسسه تحقیقات جنگل­ها و مراتع کشور، 122 ص.
قسمتی، م.، مرادی ­نژاد، ف. و خیاط، م. 1397. اثر محلول پاشی برگی برخی نمک ­های کلسیم بر خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی میوه عناب رقم چینی (Ziziphus jujuba Mill.). فصلنامه تولیدات گیاهی، 41(3): 25-36.
کافی، م.، برزوئی، ا.، صالحی، م.، کمندی، ع.، معصومی، ع. و نباتی، ج. 1392. فیزیولوژی تنش­ های محیطی در گیاهان. جهاد دانشگاهی مشهد، 502 ص.
Clifford, S.C., Arndt, S.K., Corlett, J.E., Joshi, S., Sankhla, N. and Jones, H.G. 1998. The role of solute accumulation, osmotic adjustment and changes in cell wall elasticity in drought tolerance in Z. mauritiana. Journal of Experimental Botany, 49(323): 967-977.
Collado-Gonzalez, J., Cruz, Z.N., Rodriguez, P., Galindo, A., Díaz-Banos, F.G., Garcia de la Torre, J., Ferreres, F., Medina, S., Torrecillas, A. and Gil-Izquierdo, A. 2013. Effect of water deficit and domestic storage on the procyanidin profile, size, and aggregation process in pear-jujube (Z. jujuba) fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(26): 6187-6197.
Cruz, Z.N., Rodríguez, P., Galindo, A., Torrecillas, E., Ondoño, S., Mellisho, C.D. and Torrecillas, A. 2012. Leaf mechanisms for drought resistance in Zizyphus jujuba trees. Plant Science, 197: 77-83.
Cui, N., Du, T., Kang, S., Li, F., Zhang, J., Wang, M. and Li, Z. 2008. Regulated deficit irrigation improved fruit quality and water use efficiency of pear-jujube trees. Agricultural Water Management, 95(4): 489-497.
Dos Santos, T.P., Lopes, C.M., Rodrigues, M.L., De Souza, C.R., Ricardo-da-Silva, J.M., Maroco, J.P., Pereira, J.S. and Chaves, M.M. 2007. Effects of deficit irrigation strategies on cluster microclimate for improving fruit composition of Moscatel field-grown grapevines. Scientia Horticulturae, 112(3): 321-330.
Feng, Y., Cui, N., Du, T., Gong, D., Hu, X. and Zhao, L. 2017. Response of sap flux and evapotranspiration to deficit irrigation of greenhouse pear-jujube trees in semi-arid northwest China. Agricultural Water Management, 194: 1-12.
Galindo, A., Cruz, Z.N., Rodríguez, P., Collado-González, J., Corell, M., Memmi, H., Moreno, F., Moriana, A., Torrecillas, A. and Perez-Lopez, D. 2016. Jujube fruit water relations at fruit maturation in response to water deficits. Agricultural Water Management, 164: 110-117.
Gao, Q.H., Wu, P.T., Liu, J.R., Wu, C.S., Parry, J.W. and Wang, M. 2011. Physico-chemical properties and antioxidant capacity of different jujube (Ziziphus jujuba Mill.) cultivars grown in loess plateau of China. Scientia Horticulturae, 130(1): 67-72.
Girona, J., Gelly, M., Mata, M., Arbonès, A. and Rufat, J. 2005. Peach tree response to single and combined deficit irrigation regimes in deep soils. Agricultural Water Management, 72(2): 97–108.
Giusti, M.M. and Wrolstad, R.E. 2003. Acylated anthocyanins from edible sources and their applications in food systems. Biochemical Engineering Journal, 14(3): 217-225.
Jiang, J.G., Huang, X.J., Chen, J. and Lin, Q.S., 2007. Comparison of the sedative and hypnotic effects of flavonoids, saponins, and polysaccharides extracted from Semen Ziziphus jujube. Natural Product Research, 21(4): 310-320.
Liu, X., Li, F., Zhang, Y. and Yang, Q. 2016. Effects of deficit irrigation on yield and nutritional quality of Arabica coffee (Coffea arabica) under different N rates in dry and hot region of southwest China. Agricultural Water Management, 172: 1-8.
Liu, X.S., Liu, X.G. and Ren, X.L. 2007. Study on drought resistance of the root for Ziziphus var. spinosa Hu. Journal of Agricultural University of Hebei, 30(6): 33-37.
Lopez, G., Larrigaudière, C., Girona, J., Behboudian, M.H. and Marsal, J. 2011. Fruit thinning in ‘conference’ pear grown under deficit irrigation: implications for fruit quality at harvest and after cold storage. Scientia Horticulturae, 129(1): 64-70.
Mahajan, R.T. and Chopda, M.Z. 2009. Phyto-pharmacology of Ziziphus jujuba Mill. A plant review. Pharmacognosy Reviews, 3(6): 320-329.
Mellishoa, C.D., Egea, I., Galindo, A., Rodríguez, P., Rodríguez, J., Conejero, W., Romojaro, F. and Torrecillas, A. 2012. Pomegranate (Punica granatum L.) fruit response to different deficit irrigation conditions. Agricultural Water Management, 114: 30-36.
Mpelasoka, B.S., Behboudian, M.H. and Mills, T.M. 2001. Effects of deficit irrigation on fruit maturity and quality of ‘Braeburn’ apple. Scientia Horticulturae, 90(3-4): 279-290.
Richardson, J.E., Fay, F., Cronk, Q.C.B., Bowman, D. and Chase, M.W. 2000. A phylogenetic analysis of Rhamnaceae using rbcL and trnL-F plastid DNA sequence. American Journal of Botany, 87(9): 1309-1324.
Shimada, K., Fujikawa, K., Yahara, K. and Nakamura, T. 1992. Antioxidative properties of xanthan on the autoxidation of soybean oil in cyclodextrin emulsion. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40(6): 945-948.
Singleton, V.L. and Rossi, J.A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American journal of Enology and Viticulture, 16(3): 144-158.
Wang, B., Liu, L., Huang, Q. and Luo, Y. 2020. Quantitative assessment of phenolic acids, flavonoids and antioxidant activities of sixteen jujube cultivars from China. Plant Foods for Human Nutrition, 75(2): 154-160.
Wojdyło, A., Carbonell-Barrachina, Á.A., Legua, P. and Hernández, F. 2016. Phenolic composition, ascorbic acid content, and antioxidant capacity of Spanish jujube (Ziziphus jujube Mill.) fruits. Food Chemistry, 201: 307-314.
Xu, X., Zhang, R., Xue, X. and Zhao, M. 1998. Determination of evapotranspiration in the desert area using lysimeters. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 29(1-2): 1-13.
Zhang, P., Wang, Y.K., Zhan, J.W., Wang, X. and Wu, P. 2010. Scheduling irrigation for jujube (Ziziphus jujuba Mill.). African Journal of Biotechnology, 9(35): 5694-5703.