تاثیر پوشش خوراکی بره‌موم و عصاره برگ زیتون بر حفظ بازارپسندی و افزایش عمر انبارداری میوه آلو رقم شابلون

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

2 استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

3 دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

4 کارشناس گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

10.30466/rip.2023.54761.1285

چکیده

امروزه به دلیل مشکلات زیست محیطی و توجه به نیاز های مرتبط با سلامت انسانی، در سال های اخیر استفاده از پوشش-های خوراکی مبتنی بر ترکیبات طبیعی مورد توجه پژوهشگران قرارگرفته است. ترکیبات ثانویه موجود در عصاره برگ زیتون و بره‌موم که محصولی جانبی از کندو زنبور عسل می‌باشد، در بحث پس از برداشت در دهه‌ی اخیر مورد توجه قرار گرفته ‌است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه دو نوع پوشش خوراکی برای افزایش عمر قفسه‌ای میوه آلو می‌باشد. براساس نتایج آزمایشات انجام گرفته، میوه‌های تیمار شده با پوشش خوراکی بره‌موم درصد کاهش وزن کمتری نسبت به میوه‌های تیمار شده با عصاره برگ زیتون و شاهد داشتند. به طوریکه که بعد از 57 روز انبارمانی درصد کاهش وزن درتیمارها به ترتیب 18/64، 21/83 و 28/36 درصد بود. میزان سفتی بافت میوه نیز در پایان دوره انبارداری در میوه‌های پوشش داده شده با پوشش خوراکی بره‌موم با میزان 3 کیلوگرم بر سانتی مترمربع بیشترین مقدار را در بین همه تیمارها داشت. در اثر پوشش دادن میوه ها با پوشش خوراکی بره‌موم کاهش کمتری در میزان قند محلول و افزایش کمتری در میزان pH میوه‌ها مشاهده شد. تیمار میوه‌ها با پوشش خوراکی بره‌موم منجر به حفظ شاخص رنگ نسبت به سایر میوه‌های شاهد و تیمارشده با عصاره هیدروالکلی برگ زیتون شد و میوه‌های تیمار شده با بره‌موم در پایان 57 روز انبارداری با 44/77 درصد بیشترین میزان ظرفیت آنتی‌اکسیدانی را در بین همه تیمارها داشتند.

کلیدواژه‌ها


باران­زهی، ط.، غلام­نژاد، ج.، دهستانی­اردکانی، م. و جعفری، ا. 1400. بررسی اثر برخی پوشش­های با پایه عصاره گیاهی بر برخی ویژگی­های فیزیکوشیمیایی و شیمیایی میوه پرتقال طی نگهداری در انبار. پژوهشنامه حلال،‎ 4(3): 59-47.
جلیلی­مرندی، ر. 1392. میوه­کاری (چاپ هفتم)، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه ارومیه، 256 ص.
دارائی­گرمه­خانی، ا.، میرزایی، ح. و شاکرمی، خ. 1399. بررسی تأثیر عصاره اتانولی گل و برگ گیاه رازک بر عمرانبارداری و خواص کیفی میوه توت­فرنگی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران، 109(17): 90-75.
Alizadeh, Z. and Fattahi, M. 2021. Essential oil, total phenolic, flavonoids, anthocyanins, carotenoids and antioxidant activity of cultivated Damask Rose (Rosa damascena) from Iran: With chemotyping approach concerning morphology and composition. Scientia Horticulturae, 288:110341.
Al-Qurashi, A.D. and Awad, M.A. 2015. Postharvest chitosan treatment affects quality, antioxidant capacity, antioxidant compounds and enzymes activities of ‘El-Bayadi’table grapes after storage. Scientia Horticulturae, 197: 392-398.
Al-Qurashi, A.D. and Awad, M.A. 2018. Postharvest ethanolic extract of propolis treatment affects quality and biochemical changes of ‘Hindi-Besennara’mangos during shelf life. Scientia Horticulturae, 233: 520-525.
Basumatary, I.B., Mukherjee, A., Katiyar, V., Kumar, S. and Dutta, J. 2021. Chitosan-based antimicrobial coating for improving postharvest shelf life of pineapple. Coatings, 11(11): 1366.
Candir, E.E., Ozdemir, A.E., Soylu, E.M., Sahinler, N. and Gul, A. 2009. Effects of propolis on storage of sweet cherry cultivar Aksehir Napolyon. Asian Journal of Chemistry, 21: 2659-2666.
El-Badawy, H.E.M., Baiea, M.H.M. and El-Moneim, E.A.A.A. 2012. Efficacy of propolis and wax coatings in improving fruit quality of “washington” navel orange under cold storage. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 8(5): 420-428.
Farina, V., Passafiume, R., Tinebra, I., Palazzolo, E. and Sortino, G. 2020. Use of aloe vera gel-based edible coating with natural anti-browning and anti-oxidant additives to improve post-harvest quality of fresh-cut ‘fuji’apple. Agronomy, 10(4): 515.
Fernandes, F.F., Dias, A.L.T., Ramos, C.L., Ikegaki, M., Siqueira, A.M.D. and Franco, M.C. 2007. The" in vitro" antifungal activity evaluation of propolis G12 ethanol extract on Cryptococcus neoformans. Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, 49: 93-95.
Ghasemnezhad, M., Nezhad, M.A. and Gerailoo, S. 2011. Changes in postharvest quality of loquat (Eriobotrya japonica) fruits influenced by chitosan. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 52: 40-45.
Jianglian, D. and Shaoying, Z. 2013. Application of chitosan based coating in fruit and vegetable preservation: A review. Journal of Food Processing and Technology, 4(5): 1-4.
Khanian, M., Ghanbariyan, D. and Ghasemi, M. 2016. Application of image processing for investication of the effect of four type of cover on the color changes of pomegranate juice during storage. Food Research Journal, 26(2): 309-319.
Kumarihami, H.M.P.C., Cha, G.H., Kim, J.G., Kim, H.L., Lee, M., Kwack, Y.B., Cho, J.G. and Kim, J., 2020. Effect of preharvest Ca-Chitosan application on postharvest quality of ‘Garmrok’kiwifruit during cold storage. Horticultural Science and Technology, 38(2): 239-248.
Lee, O.H. and Lee, B.Y. 2010. Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract. Bioresource technology, 101(10): 3751-3754.
Maiti, R., Thakur, A.K., Gupta, A. and Mandal, D. 2018. Postharvest management of agricultural produce. Research Trends in Bioresource Management and Technology, 1: 137-166.
Olivas, G.I., Mattinson, D.S. and Barbosa-Cánovas, G.V. 2007. Alginate coatings for preservation of minimally processed ‘Gala’apples. Postharvest Biology and Technology, 45(1): 89-96.
Pashazadeh, B., Elhami Rad, A.H., Haj Najjary, H. and Shariaei, P. 2021. Examination of chitosan and extracted coating on qualitative, physicochemical and microbial properties of apple fruit during cold storage. Food Processing and Preservation Journal, 13(4): 23-42.
Passos, F.R., Mendes, F.Q., Cunha, M.C.D., Pigozzi, M.T. and Carvalho, A.M.X.D. 2016. Propolis extract in postharvest conservation banana'Prata'. Revista Brasileira de Fruticultura, 38(2): 931.
Salgado-Cruz, M.D.L.P., Salgado-Cruz, J., García-Hernández, A.B., Calderón-Domínguez, G., Gómez-Viquez, H., Oliver-Espinoza, R., Fernández-Martínez, M.C. and Yáñez-Fernández, J. 2021.  Chitosan as a coating for biocontrol in postharvest products: A bibliometric review. Membranes, 11(6): 421.
Scifo, C., Cardile, V., Russo, A., Consoli, R., Vancheri, C., Capasso, F., Vanella, A. and Renis, M., 2004. Resveratrol and propolis as necrosis or apoptosis inducers in human prostate carcinoma cells. Oncology Research, 14(9): 415-426.
Shiri, M.A., Bakhshi, D., Ghasemnezhad, M., Dadi, M., Papachatzis, A. and Kalorizou, H. 2013. Chitosan coating improves the shelf life and postharvest quality of table grape (Vitis vinifera) cultivar Shahroudi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 37(2): 148-156.
Singh, S.P., Singh, Z. and Swinny, E.E. 2009. Postharvest nitric oxide fumigation delays fruit ripening and alleviates chilling injury during cold storage of Japanese plums (Prunus salicina Lindell). Postharvest Biology and Technology, 53(3): 101-108.
Speranza, B., Campaniello, D., Bevilacqua, A., Altieri, C., Sinigaglia, M. and Corbo, M.R. 2018. Viability of Lactobacillus plantarum on fresh-cut chitosan and alginate-coated apple and melon pieces. Frontiers in Microbiology, 9: 2538.
Velickova, E., Winkelhausen, E., Kuzmanova, S., Alves, V.D. and Moldão-Martins, M. 2013. Impact of chitosan-beeswax edible coatings on the quality of fresh strawberries (Fragaria ananassa cv. Camarosa) under commercial storage conditions. LWT-Food Science and Technology, 52(2): 80-92.
Xing, Y., Yang, S., Xu, Q., Xu, L., Zhu, D., Li, X., Shui, Y., Liu, X. and Bi, X. 2021. Effect of chitosan/Nano-TiO2 composite coating on the postharvest quality of blueberry fruit. Coatings, 11(5): 512.